Nieuw te streamen deze week: ‘Hijack’ is nieuw, ‘The Witcher’ en ‘Jack Ryan’ zijn terug en ‘Aftersun’, ‘Nimona’ en ‘Dark Rider’ zijn de filmtips van deze week

Het lijkt wel alsof de rest van de wereld naar het nieuwe seizoen van The Bear aan het kijken is, maar daarop moeten wij nog enkele weken wachten, tot het begin van augustus. Deze week zijn we precies halverwege 2023 en zijn er wel andere dingen om naar uit te kijken, zoals Idris Elba aan de boort van een vliegtuig dat gekaapt wordt in Hijack (Apple TV+) en Henry Cavill in zijn laatste seizoen als The Witcher (Netflix). Een beperkt aantal nieuwe streamingtips deze week, maar dat maakt het des te overzichtelijker.

Series

Series en films rond vliegtuigkapingen zijn na 9/11 zowat uitgestorven, maar Apple TV+ waagt zich nog eens aan eentje met de nieuwe serie Hijack. Idris Elba mag dan geen James Bond geworden zijn, een uitstekende actieheld is hij nog steeds. In de nieuwe reeks van de makers achter Lupin en Criminal – twee Netflixseries – speelt Elba Sam Nelson, een ervaren onhandelaar die toevallig op vlucht KA29 van Dubai naar Londen zit wanneer die gekaapt wordt. Nelson heeft maximaal zeven uur, de duur van de vlucht, om de situatie te ontmantelen en ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers vallen. De aardigheid van de zeven afleveringen zit ‘m erin dat ze zich, net zoals 24 destijds, in real time afspelen. De eerste twee aflevringen zijn nu al te bekijken, de anderen volgen wekelijks op woensdag.

Netflix is terug met het eerste deel van het derde seizoen van The Witcher. Daarmee zijn ze nog lang niet aan een einde toe, want bij Netflix denken ze stevig na aan het uitbouwen van een universum rond The Witcher. Bovendien staat Chris Hemsworth te popelen om in de voetsporen van Henry Cavill te treden en is na een vierde seizoen ook al een vijfde aangekondigd. In het tweede seizoen zagen we hoe prinses Ciri haar uiterste best deed tijdens haar trainingen bij de andere witchers en probeerde ze ook met haar krachten om te gaan. Een groot gevaar lag echter voor diezelfde prinses op de loer waardoor Geralt, Yennefer en Kaer Morhen tot het uiterste moesten gaan. In het derde seizoen krijgen we volgens de officiële synopsis een nieuwe portie monarchen, magiërs en beesten die achter prinses Ciri aan zitten. Geralt duikt onder met de prinses, vastbesloten om zijn pas herenigde familie te beschermen tegen degenen die haar dreigen te vernietigen. De eerste vijf afleveringen krijgen we nu al, het volgende deel volgt al binnen één maand, op 27 juli.

Nog op Netflix komt de Thaise reeks Delete aanwaaien. De twee hoofdpersonages, Aim en Lilly, hebben een buitenechtelijke relatie met elkaar omdat ze ongelukkig zijn met hun partner. Op een dag krijgt Lilly een bijzondere telefoon in haar bezit. Als ze met de camera een foto van iemand neemt, kan ze die persoon uit het leven wissen. Met deze bovennatuurlijke kracht zijn Aim en Lilly van plan hun partners te wissen, zodat ze opnieuw kunnen beginnen.

Op Prime Video bereiden ze zich voor om afscheid te nemen van hun hitserie Tom Clancy’s Jack Ryan. In een vierde seizoen met zes nieuwe afleveringen zal John Krasinski dus een laatste keer in de huid kruipen van de bekende CIA-analist die al in verschillende films en series mocht opdraven. Het vierde seizoen is opgenomen in Dubrovnik in Kroatië en zal ook de terugkeer zien van een oude bekende, viroloog Cathy Mueller. De afleveringen zullen wekelijks per twee beschikbaar gesteld worden.

Op Disney+, tot slot, is een zoveelste verfilming van Great Expectations geland, het alom bekende verhaal van Charles Dickens. In een nieuwe minireeks van de hand van Steven Knight (van Peaky Blinders) krijgen we het levensverhaal van Pip, een weeskind dat op zoek is naar een beter leven totdat de mystrieuze en excentrieke Miss Havisham hem een duistere wereld vol mogelijkheden laat zien. De roman van Dickens werd voor het eerst in 1861 uitgebracht en leverde een verpletterende kritiek op het klassensysteem. In de nieuwe serie zien we onder andere Olivia Colman en Fionn Whitehead aan het werk. Alle aflveringen zijn meteen beschikbaar.

Film

Niet heel veel nieuwe films deze week, maar er is wel Aftersun. De film die in februari in onze zalen kwam en alle zalen veroverde en vervolgens brak, is nu te bekijken op de streamingdienst MUBI. Wie van de andere film houdt, films die je vaak nergens anders kan zien en niet zelden ook uit een ander werelddeel komen, zit goed bij MUBI. Maar even goed vind je er dus Aftersun of The Revenant. In Aftersun zien we het verhaal van Collin (Paul Mescal uit Normal People) die op vakantie trekt met zijn dochter. We krijgen de weergave van wat ogenschijnlijk een normale vakantie is, maar in het traject van haar film heeft debuterend regisseur Charlotte Wells enkele puzzelstukjes verspreid die ons duidelijk maken dat er meer aan de hand is. Een absolute aanrader.

Ook Nimona op Netflix is nieuw. Deze film is de nieuwste animatiefilm van de makers van Spies In Disguise uit 2019. Nimona is een tiener die de kracht heeft om van gedaante te verwisselen. Ze wordt het doelwit van een ridder die haar leven wil beëindigen. Zijn missie wordt een stuk lastiger als hij van een verschrikkelijke misdaad wordt beschuldigd. Om zijn onschuld te bewijzen, wendt hij zich tot Nimona, het ‘monster’ dat hij eigenlijk hoort te doden.

Op Netflix zijn tot slot ook nog twee klassiekers met Tom Hanks toegevoegd: in Saving Private Ryan (1998) speelt hij Captain Miller in het Oscarwinnende oorlogsepos van Steven Spielberg en in Cast Away (2000) van Robert Zemeckis zien we hoe hij het moet doen met het gezelschap van de bal Wilson wanneer hij na een vliegtuigcrash strandt op een verlaten eiland.

Docu

Op Streamz is ook Dark Rider geland, een prachtige documentaire van Belgische makelij die Eva Küpper draaide over de Australische Ben Falten. Bij Falten werd als tiener een degeneratieve oogziekte vastgesteld waardoor hij als dertiger volledig blind werd. Ondanks de jarenlange ontberingen en de enorme risico’s is Ben vastbesloten om zijn kinderdroom na te jagen en professioneel motorracer te worden.

Afsluiten doen we op Netflix met de Duitse documentaire Eldorado: Everything The Nazi’s Hate, of Eldorado – Alles, Was Die Nazis Hassen, zoals de oorspronkelijke titel luidt. Deze documentaire gaat over het Berlijnse Eldorado, een decadente en hedonistische nachtclub waar homo’s, lesbiennes en transseksuelen met de rijken en machtigen dansten in de jaren 20. Het was voor de LGBTQAI+-gemeenschap een belangrijke ontmoetingsplaats totdat de club de deuren moest sluiten in het voorjaar van 1933. De film maakt gebruik van archiefmateriaal en interviews om het verhaal van de Eldorado te illustreren en onthult de verloren vrijheden na de machtsovername van Adolf Hitler.

Meer
Lees meer...