Nike onder druk gezet Air Max van de markt te halen door moslims

Nike onder druk gezet Air Max van de markt te halen door moslims

Nike staat onder druk van moslims om zijn model Air Max 270 van de markt te halen. De moslims zeggen in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. En dat is godslasterend voor hen. De Air Max 270 was een groot succes en één van de modellen die Nike weer op koers zette na een mindere periode. In eerste instantie zou Nike de sneakers effectief van de markt halen, zoals het al eens deed met andere schoenen in 1997. Maar dat zou nu toch niet gebeuren. 

Een moslima was een online petitie gestart. Volgens de moslima, Saiqa Noreen, was het design van de Air Max 270 godslasterend, omdat “hiermee de naam Allah zou worden betrapt, geschopt en zou worden besmeurd met modder en ander vuil”. Ze eiste dat de schoen zou worden geschrapt uit het aanbod van Nike.

Nike zegt dat elke gelijkenis met het woord voor Allah toevallig is. “Nike respecteert alle religies en we nemen dit soort zaken ernstig”, zegt het bedrijf in een verklaring. “Het AIR MAX-logo is ontworpen als een gestileerde weergave van Nike’s handelsmerk AIR MAX. Het is alleen bedoeld om het merk AIR MAX te weerspiegelen. Elke andere waargenomen betekenis of representatie is onbedoeld. “

Niet eerste keer

De Air Max 270 was een groot succes voor Nike en één van de modellen die ervoor zorgde dat het bedrijf weer ging groeien met 3% in de VS na een wat mindere verkoopperiode in 2017.

In 1997 kwam Nike al onder vuur te liggen voor een ontwerp op sommige sneakers waarvan critici ook zeiden dat ze op het woord voor Allah leken. Toen haalde Nike wereldwijd zo’n 38.000 paar sneakers uit de markt en schonk het 50.000 dollar aan een islamitische basisschool in de VS om een ​​speelplaats te bouwen.

Gesponsorde artikelen