Nina Derwael is wereldtop in het turnen, maar leven van haar sport … dat wordt moeilijk

Nina Derwael is wereldtop in het turnen, maar leven van haar sport … dat wordt moeilijk

Nina Derwael is de beste Belgische gymnaste ooit. Na een Europese titel pakte ze afgelopen weekend op het wereldkampioen brons op de brug met ongelijke leggers. Dat leverde haar 871 euro aan prijzengeld op … maar hoe raakte de 17-jarige Belgische voor de rest uit de kosten?

De 871 euro prijzengeld dat de bronzen medaille van Nina Derwael opleverde, is een peulschil in vergelijking met sporten als voetbal en tennis, maar zelf bekijkt ze dat heel nuchter. “We doen het uit liefde voor de sport, alles wat er financieel bijkomt, is extra”, zegt de jonge turnster in Het Nieuwsblad.

“Geen contract, wel faciliteiten”

Voor ondersteuning kan ze rekenen op Sport Vlaanderen, het vroegere Bloso. “Nina Derwael heeft geen contract bij ons, maar met de Vlaamse overheid krijgt ze wel alle faciliteiten die nodig zijn. We proberen in alles te voorzien zodat zij de resultaten kan behalen die ze nu behaalt”, legt Tommy Verlinde, verantwoordelijke voor gymnastiek bij Sport Vlaanderen uit aan newsmonkey.

“Zo betalen wij onder andere de coaches en de reizen naar alle tornooien. We organiseren ook regelmatig stages”, gaat hij verder. “Dat doen we trouwens voor al onze topgymnasten. Daarnaast zit Nina ook op één van onze topsportscholen waardoor ze haar opleiding Moderne Talen kan combineren met het vele trainen en in het buitenland zijn.”

Afhankelijk van sponsors

Maar een inkomen krijgt Nina Derwael dus niet. Daarvoor hangt ze af van sponsors. De Europese kampioene heeft zo onder andere een deal met Janssen-Fritsen, een producent van turntoestellen die een lijn uitbrengt onder haar naam.

Na de recente topprestaties is er ongetwijfeld meer interesse, maar leven van haar sport … dat zit er niet in. “In België wordt het moeilijk om van mijn sport te leven, ik denk niet dat er iemand eerder al in geslaagd is. Internationaal kan het wel. Maar met het financiële aspect ben ik nu nog niet echt bezig”, besluit Nina Derwael, die thuis bij haar ouders woont, in Het Nieuwsblad.

Gesponsorde artikelen