Nintendo zegt nu toch sorry voor verbod op homopersonages

Gamesfabrikant Nintendo verontschuldigt zich voor het gebrek aan homopersonages in het spel Tomodachi Life. Eerder hield het bedrijf de boot af met de mededeling “nooit enige vorm van sociaal commentaar in de game te willen stoppen”.

Tomodachi Life is al uit in Japan en verschijnt binnenkort ook bij ons en in Amerika. In de game kunnen spelers op een eiland rondlopen met hun Mii-figuurtjes en zo interacties aangaan met andere spelers. Ze kunnen ook trouwen, maar dan enkel met personages van het andere geslacht. Tye Marini, een 23-jarige homofiele Nintendo-fan, lanceerde daarom de campagne Miiquality om homopersonages toe te laten. 

Nintendo liet eerder deze week weten  “dat de relatiemogelijkheden in de game die zijn van een speelse, alternatieve wereld in plaats van een simulatie van het echte leven”, maar draait nu dus bij. Het is wel niet mogelijk om de relatiemogelijkheden nog aan te passen in het spel dat verschijnt op zes juni, maar Nintendo gaat in eventuele toekomstige versies wel homohuwelijken mogelijk maken. 

https://vimeo.com/93044318

Blij

“We verontschuldigen ons voor het teleurstellen van heel wat mensen door relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet in Tomodachi Life te stoppen”, luidt het. “Spijtig genoeg is het voor ons niet mogelijk om het ontwerp van het spel te wijzigen. Een dergelijke significante verandering in het ontwerp kan ook niet worden bekomen met een patch na de release.”

Marini zegt “heel blij” te zijn met Nintendo’s antwoord. “Ik denk helemaal niet dat het een homofoob bedrijf is”, zegt hij. “Ik denk dat het weglaten van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht gewoon een spijtige vergetelheid was.”

Andere games

De kwestie is wel opmerkelijk, omdat ze te maken heeft met een cultureel verschil tussen Japan, waar het homohuwelijk niet toegelaten is, en een aantal westerse landen waar het wel mogelijk is. In The Sims, een gelijkaardig spel als Tomodachi Life, is het wel mogelijk om relaties aan te knopen met personages van hetzelfde geslacht. Daardoor krijgt dat spel, dat voornamelijk mikt op kinderen, in Rusland een ‘enkel voor volwassenen’-label. Ook games als Fable en The Elder Scrolls laten homorelaties toe.

Meer
Lees meer...