Bedenker van ‘Dragon Ball’, Akira Toriyama, is op 68-jarige leeftijd overleden

De bedenker van Dragon Ball is op 1 maart gestorven na een hersenbloeding. Hij was 68 jaar oud en had nog meerdere werken in de maak. Ondertussen is hij al in het bijzijn van zijn familie en vrienden begraven. Hij laat meerdere bekende titels achter zoals Dragon Ball en Dragon Quest.

Op 8 maart kwam er een bekendmaking op het X-account en de officiële website van Dragon Ball dat de bedenker van de serie, Akira Toriyama, is overleden. Volgens Bird Studio en Capsule Corporation Tokyo overleed hij op 1 maart 2024 door een acuut subduraal hematoom. Dit is een bloeding tussen de hersenen en de hersenvliezen. Dit komt vaak voor na een slag of val op het hoofd, maar zelden spontaan. Volgens de bekendmaking was hij ook nog altijd met veel enthousiasme bezig aan meerdere series tijdens zijn overlijden.

Fans en andere artiesten zoals Eiichiro Oda (One Piece) en Masashi Kishimoto (Naruto) delen mee wat hij en zijn series betekende voor hen. De artiesten delen hun jeugd met Dragon Ball en hoe Akira Toriyama één van de grondleggers is van een tijdperk waarin zowel volwassenen als kinderen manga kunnen lezen en ervan genieten. Fans zeggen ondertussen al dat ze de nieuwste serie waar hij nog aan bezig was zullen koesteren.

Carrière

Op 23-jarige leeftijd stapte Akira Toriyama in de manga industrie. Hij deed toen mee aan een amateur manga wedstrijd van Kodansha’s Weekly Shōnen Magazine. Hij maakte zich in de jaren tachtig bekend door een mangareeks Dr. Slump te maken. Dit lanceerde zijn carrière en de serie werd bekroond met een Shogakukan Manga-prijs.

In 1984 stopte de serie Dr. Slump en begon hij met Dragon Ball uit te brengen. Dit is nu één van de bestverkochte en invloedrijkste mangaseries ooit. Uiteindelijk kwamen hier ook anime, films en games van uit die op de serie gebaseerd zijn. Door de invloed van Dragon Ball kon later ook One Piece, Naruto en Bleach gemaakt worden.

Daarnaast werkte hij ook veel in de gamingindustrie. Dragon Quest is één van de eerste console RPG’s van Japan en werd op zijn serie Dragon Ball gebaseerd. Daarna werkte hij samen met de makers van Dragon Quest en Final Fantasy aan Chrono Trigger. Tot op de dag van vandaag wordt dit nog altijd als één van de beste games gezien.

Voor zijn dood was hij nog aan het werken aan een chibi spin-off serie van Dragon Ball Z, Dragon Ball Daima. Deze nieuwe serie komt waarschijnlijk in de herfst uit en werd in oktober van 2023 aangekondigd. Daarnaast komt er ook al in april een nieuwe game, Sand Land, uit die gebaseerd is op zijn werk. Hij heeft meer dan 45 jaar gewerkt aan zijn series.

Persoonlijk leven

Akira Toriyama werd in 1955 geboren in Nagoya, Japan. Hij tekende heel zijn kindertijd lang en besloot na de middelbare school geen hoger onderwijs te volgen, maar te werken bij een reclamebureau waar hij posters ontwierp. Op 23-jarige leeftijd zond hij een werk in voor een wedstrijd. Uiteindelijk werd hij bekend met Dr. Slump in 1980, waarna Dragon Ball volgde.

In 1982, nog voor hij aan Dragon Ball begon, trouwde hij met manga artieste Yoshimi Katō. Samen hebben ze twee kinderen, maar veel meer over Akira Toriyama zijn privéleven weten we niet. Hij verscheen niet vaak publiekelijk aangezien hij een cyborg avatar, Robotoriyama, gebruikte om zichzelf te vertegenwoordigen.

Meer
Lees meer...