Left Right
scrollTop top

Amerikaan Noah Lyles verpulvert wereldrecord op de 200 meter … maar liep er maar 185


Noah Lyles Wereldkampioen Record
© Noah Lyles nadat hij wereldkampioen werd in 2019 – Isopix

Op de Inspiration Games, een corona-initiatief van de organisatie achter de Diamond League, heeft de Amerikaanse atleet Noah Lyles het wereldrecord van Usain Bolt verpulverd. De hele wereld was met verstomming geslagen, en dat bleek terecht, want Lyles had een klein foutje gemaakt.

De organisatie van atletiektoernooi Wanda Diamond League kon door de coronacrisis niet het evenement organiseren dat ze voorzien had in de Zwitserse hoofdstad Zürich. Ze riep daardoor de Inspiration Games in het leven, een atletiekwedstrijd met 8 disciplines, waaraan 30 atleten op 7 verschillende locaties deelnemen.

Wereldrecord

Eén van die atleten was Noah Lyles, de huidige wereldkampioen op de 200 meter. Afgelopen juli liep hij over die afstand 19,83 seconden, z’n persoonlijk record is nog iets sneller: 19,50 seconden. Iedereen was dan ook stomverbaasd toen hij op de Inspiration Games plots het wereldrecord van Usain Bolt (19,21 seconden) verpulverde.

Verpulveren is het juiste woord. Tijdens de Inspiration Games noteerde Lyles namelijk een tijd van 18,91 seconden (die naar 18,90 werd afgerond). De hele wereld reageerde vol ongeloof, zelfs de commentatoren van de BBC. Die riepen uit dat “dat niet kan kloppen” en begonnen gewoon te lachen.

Klein detail

Dat ongeloof bleek terecht, want Noah Lyles had een klein foutje gemaakt. Hij was op de verkeerde plaats gestart, waardoor hij minstens 15 meter te weinig heeft afgelegd. Geen nieuw wereldrecord, dus. En Usain Bolt kan op beide oren slapen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755