Noord-Korea verwerpt Seoels “absurde” aanbod voor economische hulp in ruil voor denuclearisatie

De machtige zus van de grote Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Kim Yo-jong, heeft het aanbod van Zuid-Korea om economische hulp te bieden in ruil van denuclearisatie “woedend afgeslagen”. 

De verklaring van Kim Yo-jong komt enkele dagen nadat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, een “gedurfd” hulpplan had voorgesteld op het gebied van voedsel, energie en infrastructuur. In ruil daarvoor moest Noord-Korea echter wel zijn nucleaire programma stopzetten.

In een commentaar in de vrijdageditie van de officiële Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun zei Kim Yo-jong dat haar land niet van plan was zijn wapens op te geven in ruil voor economische hulp. “Niemand ruilt zijn lot in voor maïskoek”, zei ze. “Het zou gunstiger voor zijn imago zijn geweest om zijn mond te houden, in plaats van onzin te praten omdat hij niets beters te zeggen had,” zei Kim

Haar opmerking is de eerste keer dat een hoge Noord-Koreaanse functionaris rechtstreeks commentaar geeft op het voorstel van Yoon.

Gefaseerd economische hulp verlenen

Analisten zeiden eerder dat de kans dat Pyongyang Yoons aanbod zou accepteren zeer klein was. Het Noorden, dat een groot deel van zijn bbp investeert in de ontwikkeling van zijn nucleaire arsenaal, heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt dat het zijn nucleaire afschrikmiddel nooit zal opgeven.

Kim, die toezicht houdt op de inter-Koreaanse aangelegenheden – en vertrouweling is van haar broer – is de laatste jaren een uitgesproken criticus van Zuid-Korea geworden. Ze vroeg zich hardop af waarom het zuiden blijft deelnemen aan gezamenlijke militaire oefeningen met de VS en er niet in slaagt om activisten te verhinderen propagandapamfletten te verspreiden over de zwaarbewaakte grens naar het noorden.

Spanningen lopen verder op

Verwacht wordt dat de spanningen volgende week zullen oplopen wanneer de VS en Zuid-Korea hun grootste gecombineerde militaire oefeningen sinds jaren beginnen. De twee houden vol dat de oefeningen defensief van aard zijn, maar het noorden ziet het desondanks als een directe bedreiging.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen waarschuwen al weken dat het Noorden voorbereidingen treft voor wat zijn zevende kernproef zou zijn. Zo zijn er aanwijzingen dat het regime actief bezig is met het herstellen van tunnels op een nucleaire testlocatie. Die was voor het laatst in 2017 in bedrijf.

(as)

Meer
Lees meer...