Left Right
scrollTop top

Bekroonde ‘Notting Hill’-regisseur Roger Michell overleden op 65-jarige leeftijd


Roger Michell regisseur 2020
© Roger Michell – Bron: Maria Laura Antonelli/AGF/Shutterstock/Isopix

De Britse film-, theater- en televisieregisseur Roger Michel afgelopen woensdag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws is bevestigd door zijn persverantwoordelijke. Michell is vooral bekend als regisseur van de populaire romantische komedie Notting Hill uit 1999, maar maakte in zijn carrière nog heel wat meer bekroonde films en series.

“Het is met grote droefheid dat de familie van Roger Michell, regisseur, schrijver en vader van Harry, Rosie, Maggie en Sparrow, zijn overlijden op 22 september op 65-jarige leeftijd bekendmaakt”, klinkt de officiële mededeling die het droevige nieuws bevestigt. Een doodsoorzaak werd niet gegeven.

Notting Hill

De bekendste film van Roger Michell is zonder enige twijfel Notting Hill uit 1999 met Julia Roberts en Hugh Grant in de hoofdrollen. De romcom werd een van de meest succesvolle Britse films aller tijden. Hij kreeg ook twee nominaties voor de BAFTA-awards en drie Golden Globes-nominaties.

Hij begon zijn carrière echter in het theater. Pas in 1992 kwam hij dankzij een opleiding van de Britse openbare omroep BBC in aanmerking met een camera. Voor hen maakte hij de serie The Buddha of Suburbia (1993) en de Jane Austen-film Persuasion (1995). Beiden sleepten een BAFTA-nominatie in de wacht die die laatste ook kon verzilveren.

Daniel Craig

Na het succes van Notting Hill volgden Changing Lanes (2002), met Ben Affleck en Samuel L. Jackson, The Mother (2003), Enduring Love (2004), beiden met Daniel Craig, en Venus (2006). Daarna was Michell even in de running om de James Bond-film Quantum of Solance te regisseren en zo opnieuw met Craig samen te werken. Uiteindelijk sprongen die onderhandelingen af door een onenigheid over het scenario.

In 2015 won Roger Michell zijn tweede BAFTA voor The Lost Honour of Christopher Jefferies. Die tweedelige miniserie vertelt het waargebeurde verhaal van een van zijn voormalige leerkrachten die onterecht beschuldigd was van moord en ondanks zijn onschuld blijf aangevallen worden in de Britse tabloids. Drie jaar later waagde de Britse regisseur zich voor het eerst aan een documentaire met het bekroonde Nothing Like a Dame.

The Duke

Zijn laatste film The Duke ging in 2020 in première op het Filmfestival van Venetië waar het lovende kritieken kreeg. De wereldwijde release moest door de coronacrisis echter uitgesteld worden en staat in de meeste landen zelfs maar voor 2022 gepland. Begin deze maand was Roger Michell te gast op het Telluride film festival in Colorado in de Verenigde Staten voor de screening van The Duke. Volgens The Guardian sprak de regisseur daar over een nieuwe documentaire waar hij aan bezig was.

Julie Roberts herdenkt op Instagram de overleden Roger Michell


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…