Daniel Craig geeft zijn mening over mogelijkheid van vrouw als nieuwe James Bond

Hoewel No Time To Die, de laatste film waarin Daniel Craig te zien zal zijn als James Bond, nog moet uitkomen, is het speculeren over wie hem zal opvolgen al lang bezig. Sommigen zouden daarbij heel graag de iconische rol naar een vrouw zien gaan. Daniel Craig zelf heeft zich nu eindelijk ook over deze controversiële kwestie uitgesproken.

De release van No Time To Die betekent voor de James Bond-franchise het einde van een tijdperk. Het is namelijk de laatste keer dat Daniel Craig te zien zal zijn als de wereldberoemde Britse geheime agent en dat maar liefst 16 jaar nadat hij officieel voorgesteld was als opvolger van Pierce Brosnan. Daarmee is de nu 53-jarige Britse acteur de langst dienende Bond ooit. Het record van meeste films als James Bond moet hij wel laten aan Roger Moore, die maar liefst zeven keer in de huid van 007 kroop. Voor Daniel Craig zal No Time To Die zijn vijfde optreden zijn, na Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en Spectre (2015).

“Betere rollen voor vrouwen”

Maar nu moet Eon Productions dus op zoek naar hun zevende James Bond. Dat we de naam daarvan niet direct zullen kennen, is al duidelijk. Producer Barbara Broccoli staat erom bekend heel zorgvuldig te werk te gaan in haar zoektocht. Iedere kandidaat moet audities en een streng keuringsproces doorlopen. Daarbij wordt onder andere gepolst naar hun kennis van oude films uit de franchise en de geschiedenis van James Bond.

De kans dat die lange zoektocht een vrouw zal opleveren, is echter heel klein. Ook Daniel Craig zelf is daar geen voorstander van, al beklemtoont hij wel dat vrouwen meer belangrijke hoofdrollen moeten krijgen. “Er zouden gewoon betere rollen moeten zijn voor vrouwen en gekleurde acteurs. Waarom zou een vrouw James Bond spelen als er een rol zou bestaan die even goed is als James Bond, maar dan voor een vrouw?”, zei hij recent in een interview met het magazine Radio Times.

Meer vrouwenpower bij No Time To Die

Dat Craig meent wat hij zegt, blijkt alvast uit de toegenomen rol die vrouwen spelen bij No Time To Die, zowel voor als achter de camera. Zo voegde Lashana Lynch zich bij de cast en zal ze een van de belangrijkste personages vertolken. Er gaan zelfs geruchten rond dat ze in de film de titel 007 zal erven van James Bond.

Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) is dan weer aan boord gehaald om te helpen met het script, iets wat heel wat lof oplevert van Daniel Craig. “Ze heeft duivelse humor. Haar invloed doordringt een groot deel van deze film. Ze volgde die dunne lijn om de film thriller te laten zijn, die toch erg grappig kan zijn”, zei hij over haar werk.

“Eender welke kleur, maar wel een man”

Daniel Craig is overigens niet de enige die een vrouwelijke James Bond niet ziet zitten. Producers Barbara Broccoli en haar halfbroer Michael G. Wilson, die de uiteindelijke beslissing maken over wie de rol krijgt, hebben die geruchten bijna twee jaar geleden al de kiem gesmoord.

“Hij is iemand van het Verenigd Koninkrijk, maar dat is een heel divers land”, legde Wilson toen uit. “James Bond kan eender welke kleur hebben, maar het is wel sowieso een man”, ging Broccoli verder. “Ik ben geen voorstander van een mannelijk personage door een vrouw te laten spelen. Vrouwen zijn veel interessanter dan dat.”

Meer
Lees meer...