Nieuwe James Bond “mag eender welke kleur hebben, maar moet een man zijn”

De laatste James Bond-film met met Daniel Craig in de hoofdrol moet nog uitkomen, maar toch wordt er al volop gespeculeerd over zijn opvolger. De producers van de films hebben alvast een tipje van de sluier opgelicht over hoe zij de toekomst van James Bond zien.

No Time to Die komt op 10 april in de zalen. Het zal de vijfentwintigste James Bond-film zijn en de vijfde en laatste waarin Daniel Craig in de rol kruipt van de illustere spion.

Het is al achttien jaar geleden dat James Bond werd gespeeld door iemand anders. In 2002 nam Pierce Brosnan in Die Another Day afscheid van de rol. De zoektocht naar een opvolger zal dus zeker niet licht opgenomen worden.

“Vrouwen zijn interessanter dan dat”

In een interview met Variety spraken producers Barbara Broccoli en haar halfbroer Michael G. Wilson over de toekomst van James Bond. Al sinds 1961 overziet de familie Broccoli via productiehuis Eon Productions de franchise en die taak nemen ze heel serieus.

Broccoli en Wilson beklemtonen dat de zoektocht naar een nieuwe Bond nog niet begonnen is. Toch hebben ze duidelijk een idee van hoe die eruit moet zien. “Hij is iemand van het Verenigd Koninkrijk, maar dat is een heel divers land”, legt Wilson uit.

“James Bond kan eender welk kleur hebben, maar het is wel sowieso een man”, gaat Broccoli verder. “Ik ben geen voorstander van een mannelijk personage door een vrouw te laten spelen. Vrouwen zijn veel interessanter dan dat.”

Idris Elba?

Daarmee reageren de producers duidelijk op hardnekkige geruchten over de volgende Bond. Al toen Daniel Craig in 2015 bij de release van Spectre aankondigde dat het zijn laatste Bond-film zou zijn, viel de naam van Idris Elba als opvolger. De zwarte acteur bouwde een stevige reputatie op met zijn rollen in onder meer Luther en The Wire.

Uiteindelijk wist Barbara Broccoli Craig te overtuigen om nog één keer terug te keren. En zo was de discussie over zijn opvolger weer enkele jaren uitgesteld. Ook nu zal de naam van Elba ongetwijfeld vaak genoemd worden.

Sterke vrouwelijke personages

Vrouwen die hoopten in de huid van James Bond te mogen kruipen, mogen die dromen dus opbergen. Dat wil niet zeggen dat de rol van vrouwen in de volgende films niet zal veranderen.

De tijd dat vrouwen in James Bond-films alleen dienden om in bikini rond te lopen en onenightstands mee te hebben, is duidelijk voorbij. “Ik geloof dat we nieuwe, sterke personages moeten maken voor vrouwen”, klinkt het. Dat dat geen loze beloften zijn, blijkt uit het feit dat er met Ana de Armas en Lashana Lynch twee vrouwelijke geheime agenten te zien zullen zijn in No Time to Die.

Lashana-Lynch-James-Bond
Lashana Lynch in de trailer van No Time to Die (Bron: Universal Pictures)

Blonde Daniel Craig

Barbara Broccoli en Michael G. Wilson hebben duidelijk geen schrik om dingen te veranderen in de James Bond-franchise, ondanks de vele conservatieve fans. Ooit stelden ze zelfs een spin-off film voor met in de hoofdrol Jinx, de geheim agent die in Die Another Day gespeeld werd door Halle Berry. Uiteindelijk weigerde de filmstudio dat idee.

Zelfs de aanstelling van Daniel Craig als James Bond viel aanvankelijk niet in goede aarde bij de fans. Hij was namelijk de eerste Bond met blond haar en met zijn 1,78 meter is hij ook kleiner dan zijn voorgangers. Toch wist Daniel Craig zelfs zijn grootste criticasters voor zich te winnen.

“Hij maakte van het personage een mens van vlees en bloed. Daniel gaf James Bond diepgang en karakter. We zochten een held voor de 21ste eeuw en dat is wat we kregen”, zegt Broccoli trots.

Nieuwe Bond?

Maar in april zit het avontuur van Daniel Craig er dan toch definitief op. En dus kan het speculeren over zijn opvolger beginnen. Bij de bookmakers staat Idris Elba nog steeds bij de favorieten.

Andere veel genoemde namen zijn James Norton, Tom Hiddleston, Jack Lowden, Michael Fassbender, Richard Madden en Tom Hardy.

Meer
Lees meer...