Deze 51 nummers uit de maand april moet je gehoord hebben: met onder andere Selah Sue, Bon Iver, Nick Cave, Uberdope, Woodkid, Charli XCX, Yungblud en Kehlani

Ha, april zit er ook alweer op. Een maand die we volledig in lockdown hebben doorgebracht. Voor wie dat wilde was er alvast niet minder nieuwe muziek te ontdekken dan in andere maanden. De corona-song is daarbij ook een even hardnekkige overlever gebleken als het virus zelf. 51 kersverse nummers hebben we u te presenteren en daartussen zit best wat bijzonders, zoals de muzikale comeback van Selah Sue, een samenwerking tussen The Streets en Tame Impala en nieuw werk van Gorillaz, Bon Iver én Bazart.

1. Selah Sue – You

Het mooiste nummer komt – als je ’t ons vraagt, tenminste – deze maand van Selah Sue. You is haar eerste nieuwe solosingle in vijf jaar en is een ode van de zangeres aan de onvoorwaardelijke liefde voor haar twee kinderen. Het nummer zal ook terug te vinden zijn op de ‘Bedroom EP’ die op 15 mei verschijnt. Op Studio Brussel vanochtend droeg ze het nummer – dat over pure liefde gaat – op aan haar papa en haar oma, die beiden tegen het coronavirus vechten.

2. Het Zesde Metaal – Andere Mens

Het laatste evenement waar wij naartoe zijn geweest voor de lockdown was een concert van Het Zesde Metaal in deSTUDIO in Antwerpen. Andere tijden en ook de tekst van Andere Mens klinkt ons geheel anders in de oren dan toen. Het is de nieuwe single van de band.

3. Admiral Freebee – The Wonder Of Life

Wanneer die nieuwe plaat van Admiral Freebee nu zal verschijnen, daar is nog geen duidelijkheid over. Ondertussen blijft de admiraal wel singles lossen. In dit derde voorsmaakje van het nieuwe album klinkt hij optimistischer dan we van hem gewend zijn, misschien een ideaal tegengif voor het nieuws dezer dagen. Er zal minder gitaar op het nieuwe album te horen zijn, een gevolg van een tenniselleboog, maar in The Wonder Of Life is wél een gitaarsolo gesmokkeld.

4. SJ Hoffman feat. Pascal Deweze – Turning On

Bijna exact één jaar na het verschijnen van het bejubelde debuut van SJ Hoffman – bij de burgerlijke stand beter bekend als Steven Borgerhoff – is daar al de nieuwe single Turning On en voorloper van het nieuwe en tweede album ‘Waves Holding Time’ (release 15 mei). Pascal Deweze (Metal Molly, Sukilove, Broken Glass Heroes) neemt een deel van de vocals voor zijn rekening. Samen klinkt het als iets dat ook van The National had kunnen zijn.

5. Bazart – Alles Of Niets

Bij Bazart bereiden ze een derde album voor. De nieuwe single Alles Of Niets is daaruit een eerste voorloper en hier klinkt Bazart beheerster dan eerder tevoren. Het nummer gaat over foute keuzes maken en twijfelen of je al dan niet met iets wil verder gaan. Als Bazart de nieuwe Get Ready! is dan zijn ze hier de goeie Get Ready!, die van Vuur (Diep In Mij) en Marjolein.

6. Tash Sultana – Pretty Lady

Tash Sultana deed altijd al alles alleen, nieuwe muziek lossen zou in deze tijden van lockdown dan ook een eitje voor haar moeten zijn. Net nu lost ze met Pretty Lady een nieuwe single waar ze naar eigen zeggen al zes jaar aan werkte, maar waarvoor ze de hulp van Matt Corby en Dan Hume nodig had om het geheel tot een einde te kunnen brengen.

7. Alison Mosshart – Rise

Doet het voor de eerste keer wel helemaal alleen: Alison Mosshart, de dame die we vooral kennen van The Kills en The Dead Weather. Deze keer geen Jamie Hince of Jack White, maar wel een nummer met een typische Mosshart-sound. Het is de soundtrack van de nieuwe Facebook-reeks Sacred Lies.

8. Rolling Stones – Living In A Ghost Town

Ze bewezen het al tijdens het door Lady Gaga op poten gezette One World-concert: The Stones kunnen ook fantastisch klinken als ze niet samen zijn en vanop afstand op elkaar moeten rekenen. Dat is precies wat ze ook deden voor hun eerste nieuwe single in acht jaar tijd, een lockdownsingle. Hun gemiddelde leeftijd mag dan wel ergens rond de 250 liggen, fantastisch klinken doen ze nog altijd.

9. Charli XCX – Forever

Charli XCX klinkt helemaal anders, maar ook zij weet zich wel een plaats te geven in de nieuwe lockdown-muziekindustrie: in haar dooie eentje werkt ze aan een album dat ‘How I’m Feeling Now’ heet en op 15 mei al verschijnt. De eerste single daaruit klinkt alvast fantastisch.

10. Psycho 44 – Rational Love

Eigenlijk gaat alles vanop afstand: de heren van Psycho 44 vroegen hun fans om virtueel mee te spelen in hun nieuwe videoclip. Daarop kwamen heel wat reacties en het resultaat verschijnt binnenkort. Rational Love is de nieuwe single uit de in februari uitgekomen plaat ‘UNREALITY I’.

11. DIRK. – Hit

Ook DIRK. gaat het voor de wind, want op moment van schrijven staat de band rond Jelle Denturck met twéé nummers in de eerste helft van De Afrekening van Studio Brussel. Hun nieuwe single heet Hit en was al een – komt ie – hit toen ze er in 2016 mee op het podium van Humo’s Rock Rally stonden.

12. Sorry – Perfect

Dat regisseren met een iPhone kan bewijst filmmaker Steven Soderbergh al jaren. Ook de Londense band Sorry – die recent hun debuut ‘925’ uitbracht en daar lovende recensies mee scoorde – heeft de clip voor hun nieuwe single Perfect met een iPhone gedraaid.

13. Rolling Blackouts Coastal Fever – She’s There

Wat hun bandnaam betreft had het voor deze Australische groep vast wel wat eenvoudiger gekund, maar hun singles zijn stuk voor stuk oorwurmen. Op 5 juni verschijnt hun tweede album ‘Sideways To New Italy’.

14. The Jaded Hearts Club – This Love Starved Heart of Mine (It’s Killing Me)

The Jaded Hearts Club is wat ze noemen een supergroep. Miles Kane doet hieraan mee, samen met onder andere Matthew Bellamy van Muse én Graham Coxon van Blur. Soms loopt ook Paul McCartney eens langs. Ooit begon de groep als een Beatles-coverband, maar hun eerste single was een cover van een garagerocker uit de jaren zestig van The Human Beingz. Hun tweede single zijn ze gaan zoeken bij Marvin Gaye.

15. Benjamin Francis Leftwich – Robbers

Benjamin Francis Leftwich is misschien niet meteen de bekendste naam, maar hij timmert toch al drie platen lang aan de weg. Ook hier baant hij zich weer meteen een weg naar ons hart. Voorlopig is Robbers een alleenstaande single, of het ook de voorbode is van een nieuwe album zal de tijd uitwijzen.

16. The Calicos – Nova

In 2018 wonnen The Calicos Humo’s Rock Rally. Het juryrapport van de band uit Antwerpen vermeldde namen als Ryan Adams, Bruce Springsteen en The War On Drugs. Intussen volgden diverse singles, met heel veel potentieel. Een eerste album komt eraan in november. Ook het potentieel van de nieuwe single Nova was voor de band overduidelijk, maar niemand – ook een trip naar New York bracht geen soelaas – kon het onderste uit de kan halen, tot The Calicos bij Tobie Speleman (bekend van werk met blackwave. en Geppetto & The Whales) uitkwamen: hij voegde nét de juiste accenten toe die de song nodig had.

17. Woodkid – Goliath

De tijd vliegt: zeven jaar geleden is het intussen dat Fransman Yoann Lemoine zijn enige full album uitbracht onder de naam Woodkid. Nu is er weer muziek van de brave man en die laat meteen horen waarom zoveel mensen zo blij zijn met deze comeback. Goliath presenteert een graduele opbouw naar een prachtige epische finale. Een nieuw album staat in de steigers!

18. And Then Came Fall – Please Don’t Disappear

Eén van de allermooiste lockdownsingles komt wat ons betreft van And Then Came Fall. Annelies Tanghe en Sam Pieter Janssens zouden dit voorjaar op tournee getrokken zijn met De Mens, maar die plannen vielen om de intussen gekende redenen in het water. In de nieuwe single raken ze het thema liefde vanop afstand aan.

19. Laura Marling – Held Down

Eén van de mooiste albums van dit jaar tot nu toe komt van Laura Marling. Haar album ‘Song For Our Daughter’ stond oorspronkelijk ingepland, maar ze duwde haar release naar voren (10 april) en maakte daarmee de omgekeerde beweging die de meeste artiesten dezer dagen maken. De single Held Down laat horen waarom Laura Marling in haar genre tot de allergrootsten behoort.

20. Fiona Apple – Shameika

Ook Fiona Apple bracht al een nieuw album uit en ‘Fetch The Bolt Cutters’, haar eerste album in acht jaar, verdeelt zijn publiek: de ene prijst het de hemel in, de ander vergruist het. We begrijpen waarom: het is nogal een grillig plaatje, zoals ook deze eerste single aantoont. Laten wij daar nu net van houden.

21. Eve Owen – Mother

De naam Eve Owen zegt je allicht niet meteen iets. Maar als we zeggen dat ze één van de gastzangeressen was op ‘I Am Easy to Find’ van The National en de bijhorende livetournee, zou je interesse toch gewekt moeten zijn. Op 8 mei brengt ze haar debuutalbum ‘Don’t Let The Ink Dry’ uit en dat is geproduceerd door Aaron Dessner die we kennen van datzelfde The National.

22. Jason Isbell & The 400 Unit – Dreamsicle

Eindelijk kunnen we hier nog eens iets zeggen over een concert, want het concert van Jason Isbell & The 400 Unit in De Roma zullen geven op zaterdag 14 november staat gewoon nog op de kalender. Momenteel kunnen we er alleen maar vanuit gaan én hopen dat dat concert zal doorgaan, want elke nieuwe single doet het beste verhopen voor het nieuwe album ‘Reunions’ dat op 15 mei zal verschijnen.

23. Jewel – Grateful

Jewel – bekend van onder andere Foolish Games – is een beetje uit de aandacht verschenen tegenwoordig, maar maakt nog altijd muziek. Grateful is de aankondiging van haar eerste nieuwe album in vijf jaar. De zangeres onderging in die laatste vijf jaar een bevalling en ging door een scheiding. Zelf noemt ze dit album één van de moeilijkste dingen die ze ooit in haar leven heeft moeten doen. Nog naar eigen zeggen liet ze zich inspireren door artiesten die ze tijdens haar jeugd vaak te horen kreeg, zoals Ella Fitzgerald en Marvin Gaye.

24. EOB – Olympik

Er weigert er duidelijk eentje zijn volledige naam te gebruiken, maar EOB is dus wel degelijk Ed O’Brien van de legendarische band Radiohead. Hij is het vierde lid van die band die uitpakt met solomateriaal, want naast drijvende krachten Thom Yorke en Jonny Greenwood bracht ook drummer Philip Selway al twee albums uit. Het album ‘Earth’ is intussen uit, de lange single Olympik is daarop het onbetwiste hoogtepunt.

25. Westerman – Waiting On Design

De debuutplaat van Westerman verschijnt op 5 juni en heet ‘Your Hero Is Not Dead’. Over de thematiek van de plaat zegt de singer-songwriter dat het opmerkelijk is hoe we als mens nooit naar onszelf kijken vanuit het perspectief van de mensen die we gekwetst hebben. Waiting On Design is de mooie single.

26. Andrew Gold – Something New

Heel oud, maar toch nieuw: Something New verschijnt voor het eerst op single, maar dateert al uit 1973. In die tijd was Andrew Gold één van de vele singer-songwriters die naar een platencontract op zoek was. Dat lukte, in 1975, maar op zijn latere albums verscheen geen van de nummers waaraan hij gewerkt had in deze vroegste periode. Dat gebeurt nu wel: in totaal zestien vooraf onuitgegeven nummers verschijnen op de nieuwe plaat met titel ‘Something New: Unreleased Gold’. Geef ze maar eens ongelijk.

27. Alec Benjamin – Oh My God

Alec Benjamin is één van de talloze artiesten die deze zomer op het podium had moeten staan op Rock Werchter. Dat zal er niet bij zijn en ook het album ‘These Two Windows’ is uitgesteld naar eind mei, maar de leuke nieuwe single krijgen we al wél.

28. Yungblud – Weird!

Yungblud hoeven we niet meer voor te stellen ondertussen, ook hij zou er normaal gezien bij geweest zijn op Rock Werchter. Dat gaat dus niet door, maar de promocampagne voor zijn later dit jaar verschijnende tweede album trekt hij al wél op gang, met de single Weird!. De jonge Brit gaf aan in deze nieuwe single geïnspireerd te zijn door bands als LCD Soundsystem en Depeche Mode en er is dan ook een tikje meer elektronica te horen.

29. The 1975 – If You’re Too Shy (Let Me Know)

The 1975 lossen dan weer de 722e single die ons moet doen uitkijken naar hun album ‘Notes On A Conditional Form’ dat 22 nummers telt en uiteindelijk op 22 mei zal moeten gaan verschijnen. De nieuwe single If You’re Too Shy (Let Me Know) klinkt als The 1975 in hun beginjaren en zéér jaren 80, inclusief een heuse saxofoonsolo.

30. The Killers – Fire In Bone

Ook The Killers zijn gaan aankloppen bij de jaren tachtig voor hun nieuwe single. Het is naar eigen zeggen hun favoriete nummer van het aankomende album, ‘Imploding The Mirage’. Dat had er normaal gezien moeten zijn op 29 mei, maar is door de coronacrisis uitgesteld naar een nog te bepalen datum.

31. Sam Hunt – Breaking Up Was Easy In The 90’s

De jaren 90 zullen voor ons altijd wel nostalgie blijven. Het leven was eenvoudiger toen. Het was bijvoorbeeld nog mogelijk om alle nieuwe series te bekijken. Wat, volgens Sam Hunt, ook makkelijker was, was het einde maken aan een relatie. Sam Hunt wordt vaak als ‘country’ bestempeld, maar heeft ook wat hiphop-invloeden in zijn sound. Eén ding staat als een paal boven water: Breaking Up Was Easy In The 90’s zou soundgewijs zo uit de jaren 90 kunnen komen.

32. Jaguar Jaguar – White Sand

White Sand is de nieuwe single uit ‘Madelyn’, de EP die het Belgische Jaguar Jaguar eerder dit jaar uitbracht. Het lot heeft een handje geholpen: de opname voor deze single werd noodgedwongen beperkt tot één take. Luttele minuten na de opname hiervan gaf de mengtafel de geest.

33. The Streets & Tame Impala – Call My Phone Thinking I’m Doing Nothing Better

Er zijn weinig dingen waar we een nog grotere hekel aan hebben dan telefoneren. Wij zijn duidelijk niet alleen, want ook Mike Skinner blijkt geen onverdeelde fan. Een samenwerking tussen The Streets en Tame Impala, die hadden we trouwens niet zien aankomen. Ook wij hebben er trouwens een aandeel in, want Mike Skinner en Kevin Parker zouden elkaar ontmoet hebben op Pukkelpop vorig jaar.

34. Ghostpoet – Nowhere To Hide Now

We zijn heel blij dat ‘I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep’ geen uitgestelde release kent en gewoon te beluisteren is vanaf 1 mei, zoals oorspronkelijk gepland. De nieuwe single van Obaro Ejimiwe is typerend Ghostpoet: dreigend, groovy én met scheurende gitaren. Graag meer van dat.

35. Gorillaz feat. Peter Hook & Georgia – Aries

Voor wie Peter Hook niet kan thuisbrengen: denk aan New Order en Joy Division. Georgia is één van de jongere talenten. En zo slaagt Damon Albarn er weer in om voor zijn project Gorillaz twee namen bij elkaar te brengen die wij nooit met elkaar verbonden zouden hebben gezien.

36. Car Seat Headrest – Hollywood

Car Seat Headrest brengt dezer dagen hun nieuwe album ‘Making A Door Less Open’. De single Hollywood maakte deel uit van de campagne daar naartoe. Het nummer heeft overigens niks te maken met de Netflix-show van Ryan Murphy die ook Hollywood heet en ook dezer dagen verschijnt. Waar Murphy een eerder romantisch beeld wil schetsen van het Hollywood van destijds roept Will Toledo hier het niet mis te verstane “Hollywood makes me want to puke!”

37. Big Thief – Love In Mine

Big Thief laat schijnbaar achteloos nog eens horen waarom ze door zoveel journalisten en muziekliefhebbers dé sensatie van deze tijd worden genoemd: met Love In Mine lossen ze een nummer dat tot nu toe enkel als b-kantje gekend was onder de fans. Als je een nummer van deze kwaliteit op de b-kant kan wegstoppen, dan zit je op een berg goud.

38. Nick Cave – Cosmic Dancer

Nick Cave was begin dit jaar in het land, met twee van zijn Conversations in Bozar. Daar hadden we het vooruitzicht dat we hem in april zouden terugzien in het gezelschap van de Bad Seeds, maar die datum is met een jaar verlaat omwille van de uitgestelde tourplannen van de groep. Eén van de twee avonden in Bozar bracht hij ook Cosmic Dancer van T. Rex, dat blijkt nu ook de bijdrage van Cave aan een tributealbum voor Marc Bolan van T.Rex. Naast Nick Cave doen onder andere ook U2, Elton John, Kesha, Beth Orton, Nena en Gavin Friday aan de plaat mee. De show met The Bad Seeds werd verplaatst naar 30 april 2021, aangekochte tickets blijven geldig.

39. Purple Disco Machine feat. Sophie & The Giants – Hypnotized

Dansen, dat kan je ongetwijfeld ook op de nieuwe van Purple Disco Machine. De Duitse dj en producer heeft al hand- en spandiensten geleverd aan Dua Lipa, Mark Ronson en Elton John, maar doet het nu weer helemaal op zichzelf. Alhoewel, op zang horen we de Britse Sophie & The Giants.

40. Usher, Lil Jon & Ludacris – SexBeat

In twee nummers tijd van Nick Cave tot Usher: in deze lijst kan het helemaal en zonder verpinken. Usher zoekt met Lil Jon en Ludacris hetzelfde gezelschap op als hetgene waarmee hij in 2004 Yeah! maakte en een grote hit scoorde. Als SexBeat een even grote hit zou worden, zou dat ons ten zeerste verbazen, maar lekker is het wel!

41. Kehlani – Everybody Buisness

We blijven nog even in de wereld van de r&b voor Everybody Buisness van de Californische Kehlani. Voor haar eerste album won ze al een Grammy in de categorie Best Contemporary Urban Album, haar tweede album ‘It Was Good Until It Wasn’t’ verschijnt op 8 mei.

42. blackwave. feat. Konteks – Bittersweet Baby

Geen Grammy’s voor blackwave., maar in België zijn ze wel stilaan incontournable aan het worden. Het talent spat van elke nieuwe single af en dat is nu niet anders: heerlijke jazzy vibes en hip-hop gaan hand in hand. Die hapering halverwege is niet uw cd, al laten wij ons er wel elke keer door vangen.

43. TheColorGrey – One Time

TheColorGrey is ook talent uit eigen land. Met ‘Overcome’ heeft hij zonet zijn tweede album uit. One Time is daaruit de openingstrack en single.

44. Run The Jewels feat. Greg Nice & DJ Premier – Ooh LA LA

Als het op hiphop aankomt, wordt het niet veel beter dan Run The Jewels. Bovendien waren de drie albums – ‘RTJ’, ‘RTJ2’ en ‘RTJ3’ – zonder uitzondering pareltjes. We waren ook ietwat teleurgesteld toen we Ooh LA LA voor de eerste keer hoorde, de voorloper van ‘RTJ4’. Maar er is goed nieuws: hoe meer je ‘m hoort, hoe beter hij wordt. We zijn benieuwd of de heren ‘RTJ4’ net als hun drie voorgangers opnieuw gratis zullen weggeven.

45. Arca – Nonbinary

De vorige single die Arca de wereld instuurde duurde 62 minuten, die hebben we mooi aan ons voorbij laten gaan. De tweede duurt 2’20, maar is niet minder experimenteel. Arca wil met het nieuwe nummer het punt maken dat een persoon bestaat uit verschillende mini-identiteiten en niet thuis te brengen is in het ene of het andere vakje.

46. Mr. Oizo feat. Roméo Elvis – Pharmacist

De grootste hit van Mr. Oizo is Flat Beat en dat zal allicht altijd zo blijven. In Pharmacist – een samenwerking met onze eigen Roméo Elvis – leunt de Franse dj bij momenten dicht bij dat nummer aan, om er nadien weer helemaal weg van te bewegen.

47. Tom Misch & Yussef Dayes feat. Freddie Gibbs – Nightrider

De samenwerking tussen opkomend soultalent Tom Misch en jazzdrummer Yussef Dayes beviel beide heren zo goed dat ze besloten om er een gehele plaat van te maken. Het resultaat heet ‘What Kinda Music’ en bevelen we warm aan, Nightrider is de nieuwe single met in het sluitstuk van het zwoele nummer nog een bijdrage van Freddie Gibbs.

48. Thundercat – Innerstellar Love

Ook Thundercat is, als je ‘m dan ergens wil onderbrengen, toch voornamelijk bij de jazz terug te vinden. Op zijn nieuwe album ‘It Is What It Is’ is hij, zoals te verwachten viel, weer niet voor één gat te vangen. Innerstellar Love is één van de meest rechtdoor gaande nummers op de nieuwe plaat en dus een logische nieuwe single.

49. Rufus Wainwright – Alone Time

Sommigen zijn dezer dagen te veel alleen, anderen te weinig. Het is altijd iets. Voor Rufus Wainwright is het alleszins duidelijk: hij heeft nood aan Alone Time. Het is de derde voorloper van én het laatste nummer op ‘Unfollow The Rules’ een plaat die uitgesteld is naar 10 juni. Het zou ons niets verbazen als de titel van de plaat een rol heeft gespeeld in deze beslissing.

50. Bon Iver – PDLIF

Of Justin Vernon graag alleen is, weten we niet. Hij heeft in deze coronatijden een andere boodschap bij, namelijk PDLIF, wat staat voor Please Don’t Live In Fear. Alle typerende Bon Iver-elementen zijn ook hier aanwezig: de stemvervormer, de hoge falset van Vernon én de saxofoon. De show van Bon Iver in het Sportpaleis werd verplaatst naar 17 januari 2021, aangekochte tickets blijven geldig. Het zal ons benieuwen of deze tegen die tijd ook een plaatsje veroverd zal hebben in de setlist.

51. Uberdope – Komt Wel Goed

Afsluiten doen we met het Gentse collectief Uberdope die ons allen in hun single Komt Wel Goed wijzen op de clichés die we allemaal gebruiken in onze gesprekken dezer dagen. Neem er een bingo bij, gegarandeerd prijs!

Gesponsorde artikelen