O Yeong-su (oude man van ‘Squid Game’) veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel voor seksueel wangedrag

De Zuid-Koreaanse acteur O Yeong-su (80), die vooral bekend is voor zijn rol als Oh Il-nam/Speler 001 in Squid Game, is veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel en een behandeling voor seksueel misbruikers van 40 uren.

In 2022 maakte de wereld kennis met Oh Yeong-su, die in Zuid-Korea al jarenlang een gerenommeerde naam was. Maar z’n rol in Squid Game leverde hem naast wereldwijde bekendheid ook z’n eerste Golden Globe op. Kort nadat de acteur die Golden Globe in ontvangst mocht nemen, kwam een oude zaak waarin hij beschuldigd wordt van seksueel wangedrag opnieuw bovendrijven. En nu kent hij zijn straf.

Seksueel wangedrag

O Yeong-su werd in december 2021 voor het eerst beschuldigd van seksueel wangedrag. Het ging daarbij om een vrouw die beweerde dat de acteur haar ongepast had aangeraakt. In april 2022 dropte de politie de beschuldigingen. De vrouw tekende toen beroep aan, waardoor de zaak vorig jaar opnieuw geopend werd.

De feiten dateerden uit 2017. Het slachtoffer kende de acteur van het theatergezelschap en was op het moment van de feiten 22 jaar oud, terwijl O 73 jaar oud was. Volgens de vrouw raakte O Yeong-su haar tijdens een wandeling ongepast aan. In een statement aan de Zuid-Koreaanse zender JTBC reageerde de acteur in november 2022 al op de beschuldigingen. Daarbij ontkent hij dat het om seksueel getinte aanrakingen ging. “Ik hield gewoon haar hand vast om met haar rond het meer te wandelen. Ik heb me meteen verontschuldigd en ze zei dat ze er geen drama van zou maken.” Hij benadrukte ook meteen dat hij daarmee de beschuldigingen niet bekent. 

“Het spijt me”

De eerste hoorzitting in de zaak vond plaats op vrijdag 3 februari 2023 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Toen O de rechtszaal verliet, sprak hij kort de aanwezige pers toe. “Het spijt me. Ik denk dat ik me slecht gedragen heb”, vertelde hij toen. Daarmee leek hij voor het eerst schuld te bekennen in de zaak.

De advocaat van het slachtoffer gaf ook een statement aan de pers. “O bekende zijn schuld toen het slachtoffer vroeg om een verontschuldiging, maar hij ontkende de beschuldigingen tijdens het onderzoek. Daaruit blijkt dat hij niet echt spijt heeft van z’n daden.” Het slachtoffer diende afschriften van sms-gesprekken tussen haar en de acteur in bij de rechter, net als details over haar medische geschiedenis, waaruit bleek dat ze in therapie moest gaan na het incident.

8 maanden cel met uitstel

En nu kent O Yeong-su ook zijn straf. De rechter geloofde het slachtoffer en verklaarde de acteur dus schuldig aan seksueel wangedrag. Hij kreeg een celstraf van 8 maanden met uitstel, met een termijn van twee jaar. Daarnaast zal hij ook een behandelingsprogramma van 40 uur moeten volgen voor sex offenders.

Bij het verlaten van de rechtszaak heeft O Yeong-su al meteen laten weten dat hij van plan is om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Meer
Lees meer...