‘Squid Game’-acteur Oh Yeong-su heeft spijt van daden in proces rond seksueel wangedrag

De Zuid-Koreaanse acteur Oh Yeong-su (78), die wereldberoemd werd met zijn rol als Oh Il-nam in Squid Game wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. De rechtszaak over dit incident is vandaag van start gegaan. Op de eerste dag van het proces liet Oh, die tot nu de feiten altijd ontkende, weten dat hij spijt heeft van z’n daden.

Vorig jaar maakte de wereld kennis met Oh Yeon-su, die in Zuid-Korea al jarenlang een gerenommeerde naam was. Maar z’n rol in Squid Game leverde Oh naast wereldwijde bekendheid ook z’n eerste Golden Globe op. Kort nadat de acteur die Golden Globe in ontvangst mocht nemen, kwam een oude zaak waarin hij beschuldigd wordt van seksueel wangedrag opnieuw bovendrijven. Het proces rond die zaak is nu van start gegaan.

Seksueel wangedrag

Oh Yeon-su werd in december 2021 voor het eerst beschuldigd van seksueel wangedrag. Het ging daarbij om een vrouw die beweerde dat de acteur haar ongepast had aangeraakt. In april 2022 dropte de politie de beschuldigingen. De vrouw tekende toen beroep aan, waardoor de zaak nu opnieuw geopend is en Oh Yeon-su nu ook officieel vervolgd wordt. 

De feiten dateerden uit 2017. Het slachtoffer kende de acteur van het theatergezelschap en was op het moment van de feiten 22 jaar oud, terwijl Oh 73 jaar oud was. Volgens de vrouw raakte Oh Yeon-su haar tijdens een wandeling ongepast aan. In een statement aan de Zuid-Koreaanse zender JTBC reageerde Oh in november 2022 al op de beschuldigingen. Daarbij ontkent hij dat het om seksueel getinte aanrakingen ging. “Ik hield gewoon haar hand vast om met haar rond het meer te wandelen. Ik heb me meteen verontschuldigd en ze zei dat ze er geen drama van zou maken.” Hij benadrukte ook meteen dat hij daarmee de beschuldigingen niet bekent. Door dit nieuws verloor Oh Yeon-su al een rol in een toneelstuk.

“Het spijt me”

De eerste hoorzitting in de zaak vond plaats op vrijdag 3 februari in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Toen Oh de rechtszaal verliet, sprak hij kort de aanwezige pers toe. “Het spijt me. Ik denk dat ik me slecht gedragen heb”, vertelde hij toen. Daarmee lijkt Oh Yeong-su voor het eerst schuld te bekennen in de zaak.

De advocaat van het slachtoffer gaf ook een statement aan de pers. “Oh bekende zijn schuld toen het slachtoffer vroeg om een verontschuldiging, maar hij ontkende de beschuldigingen tijdens het onderzoek. Daaruit blijkt dat hij niet echt spijt heeft van z’n daden.” Het slachtoffer diende afschriften van sms-gesprekken tussen haar en de acteur in bij de rechter, net als details over haar medische geschiedenis, waaruit bleek dat ze in therapie moest gaan na het incident.

Het proces zal verdergaan op vrijdag 14 april 2023.

Meer
Lees meer...