Michelle Obama over Donald Trump: “Niet de president die we nodig hebben”

“Goedenavond iedereen. Het is een moeilijke tijd, en iedereen voelt het op verschillende manieren”, zo begint voormalig presidentsvrouw Michelle Obama haar speech. Ze opende maandag de eerste avond van de Democratische Nationale Conventie.

Met haar speech wil ze mensen aansporen om te stemmen. “Ik weet dat veel mensen op dit moment terughoudend zijn om zich af te stemmen op een politieke conventie of op de politiek in het algemeen. Geloof me, dat begrijp ik. Maar ik ben hier vanavond omdat ik met heel mijn hart van dit land houd, en het doet me pijn dat zoveel mensen lijden.”

Het Amerika van nu

“Er zit veel schoonheid in het verhaal van Amerika. Er zit ook veel pijn in, veel strijd en onrecht. En wie we bij deze verkiezing als onze president kiezen, zal bepalen of we die strijd eren of dat onrecht wegnemen.” Obama verwijst hiermee naar huidig president Donald Trump.

Ze legt uit hoe haar man, voormalig president Barack Obama, voor verandering zorgde. “Toen mijn man de Oval Office verliet, hadden we een record aantal banen gecreëerd. We hadden het recht op gezondheidszorg voor 20 miljoen mensen verzekerd. Onze leiders werkten hand in hand met wetenschappers om te voorkomen dat een ebola-uitbraak een wereldwijde pandemie zou worden.”

“Vier jaar later is de toestand van ons land heel anders. Meer dan 150.000 mensen zijn gestorven en onze economie ligt in puin vanwege een virus dat deze president te lang heeft geminimaliseerd. Daardoor zijn miljoenen mensen werkloos. Te veel mensen hebben hun gezondheidszorg verloren; te veel mensen worstelen om te voorzien in basisbehoeften zoals voedsel en huur”, gaat ze verder.

Ongelijkheid

Michelle Obama kaart ook de problemen rond raciale ongelijkheid aan. “George Floyd, Breonna Taylor en een oneindige lijst van onschuldige mensen van kleur worden nog steeds vermoord, waarbij het simpele feit dat een zwart leven ertoe doet nog steeds wordt bespot door het hoogste ambt van de natie.”

“Dus laat me zo eerlijk en duidelijk mogelijk zijn”, vertelt de voormalige presidentsvrouw: “Donald Trump is de verkeerde president voor ons land. Hij heeft meer dan genoeg tijd gehad om te bewijzen dat hij de klus kan klaren, maar dit gaat hem te boven. Hij kan gewoon niet zijn wie we nodig hebben.”

Maar wie dan wel?

Obama verduidelijkt dat ze zelf niets met de politiek heeft. “Je weet dat ik politiek haat. Maar je weet ook dat ik om dit land geef. Je weet hoeveel ik om al onze kinderen geef. Dus als je vanavond één ding uit mijn woorden haalt, is het dit: als je denkt dat de dingen onmogelijk erger kunnen worden, geloof me dan, dat kan. En dat zal gebeuren als er geen verandering komt in deze verkiezingen. Als we willen dat deze chaos eindigt, moeten we op Joe Biden stemmen alsof ons leven ervan afhangt.”

“Joe is niet perfect”, gaat ze verder. “Maar er is geen perfecte kandidaat, geen perfecte president. En zijn vermogen om te leren en te groeien, we vinden daarin het soort nederigheid en volwassenheid waar zo velen van ons op dit moment naar verlangen. Joe Biden heeft dit land zijn hele leven gediend zonder ooit uit het oog te verliezen wie hij is. Maar meer dan dat, hij heeft nooit uit het oog verloren wie wij zijn, wij allemaal.”

“Joe Biden wil dat al onze kinderen naar een goede school gaan. Naar een dokter gaan als ze ziek zijn, op een gezonde planeet leven. En hij heeft plannen om dat allemaal te laten gebeuren. Joe Biden wil dat al onze kinderen, hoe ze er ook uitzien, de deur uit kunnen lopen zonder bang te zijn dat ze worden lastiggevallen, gearresteerd of vermoord. Hij wil dat al onze kinderen naar een film of wiskundelessen kunnen gaan zonder bang te zijn om neergeschoten te worden. Hij wil dat al onze kinderen opgroeien met leiders die niet alleen zichzelf en hun rijke leeftijdsgenoten dienen, maar een vangnet bieden aan mensen die in moeilijke tijden verkeren”, besluit Michelle Obama.

Meer
Lees meer...