Waarom oktober één van de beste maanden is om je (duurdere) kerstcadeaus te kopen

Wie voor zijn geliefden elektronica wil kopen voor de feestdagen wacht best niet te lang meer om z’n kerstcadeaus te kopen. Uit een vergelijking van de consumentenorganisatie Testaankoop blijkt dat veel elektronische producten in oktober goedkoper zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Door de inflatie zijn de prijzen van talloze producten de hoogte ingeschoten. Daarom letten we meer op ons geld wanneer we een winkel bezoeken. Gelukkig zijn er bepaalde periode in het jaar, zoals de solden of Black Friday, waarin je koopjes op de kop kunt tikken. Oktober blijkt alvast een goede maand te zijn voor wie elektronica wil kopen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Testaankoop heeft de voorbije vier jaar zo’n 16.000 prijzen van elektronicaproducten vergeleken. Wat blijkt? Begin oktober zijn er voor de meeste producten doorgaans de beste koopjes te doen. Dat is in het bijzonder het geval voor elektronica, waaronder smartwatches, hoofdtelefoons, tablets en keukenrobots.

  • Els Breugelmans, professor Marketing en retailexpert aan de KU Leuven, merkt tegenover HLN op dat veel producenten in het najaar nieuwere modellen van hun producten op de markt brengen. “Om die te kunnen lanceren, gaan ze vaak eerst oudere modellen uitfaseren aan goedkopere prijzen, om zo tegen de eindejaarsperiode gegarandeerd plaats te hebben in de winkelrekken”, klinkt het.
  • Er komen nog enkele gunstige momenten waarop je kerstcadeaus kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan Black Friday. Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, waarschuwt dat het aanbod dan wel kleiner kan zijn. Voorts verloopt alles veel vlotter in oktober, omdat het dan nog vrij rustig is in de winkel, althans in vergelijking met de kerstperiode. “Wie al in oktober cadeautjes bestelt, kent bijvoorbeeld ook geen leveringsproblemen”, aldus Clays.

Duurdere kerstcadeaus als de eindejaarsperiode dichterbij komt

Details: Uit het onderzoek van Testaankoop blijkt ook dat de prijzen in aanloop naar de eindejaarsperiode stijgen. Dat is dus een extra reden om vroeg genoeg je kerstcadeaus te kopen.

  • Volgens Breugelmans is dat een gevolg van de vele nieuwe modellen die tegen de feestdagen op de markt komen. “Bij elektro en vooral hightech past men voor de prijszetting de afroomstrategie toe: de nieuwste modellen worden bij de lancering aan een hogere prijs verkocht aan wie die nieuwe iPhone of Playstation écht wil. Vervolgens zakt de prijs gedurende de levensduur van het product in de rekken steeds verder, om uiteindelijk met de oudere versie ook de meer prijsgevoelige consument nog aan te spreken”, zegt ze in een interview met HLN.
  • Het is hoe dan ook altijd een goed idee om te vergelijken. Controleer verschillende winkelsites om te checken of je nergens extra kortingen kunt vinden. “Het kan daarbij helpen het artikel enkele dagen in je digitale winkelmandje te houden. En houd ook de acties in de gaten, maar spring niet op de eerste de beste promotie”, zegt Clays.
  • Testaankoop waarschuwt (opnieuw) voor valse promoties tijdens de solden. Eerdere onderzoeken van de consumentenorganisatie toonden al aan dat sommige handelaars net voor de koopjesperiode de prijzen verhogen om daarna uit te pakken met “promoties.”
    • Sinds vorig jaar zijn winkels wel verplicht om niet alleen de promotieprijs te vermelden, maar ook de laagste prijs van de 30 dagen voor het koopje.
    • In 2021 voerde de Economische Inspectie maar liefst 6.776 controles uit op prijsaanduidingen. In bijna 30 procent van de gevallen bleken één of meerdere wettelijke bepalingen geschonden.

Unieke situatie bij de smartphone

Opmerkelijk: Voor smartphones is er geen vaste periode waarin je kunt genieten van kortingen.

(nd)

Meer
Lees meer...