‘Old Enough!’: Nieuwe Japanse reeks op Netflix waarbij kleuters alleen boodschappen doen, krijgt gemengde reacties

Sinds kort kan je op Netflix kijken naar de Japanse reeks Old Enough!. Daarin gaan kleuters van twee tot vijf jaar zelfs naar de winkel om boodschappen te doen. De reeks loopt al tientallen jaren op de Japanse televisie en is daar razend populair, maar in andere landen doet het heel wat wenkbrauwen fronsen.

Het concept van de Japanse reeks Old Enough! is supersimpel. Kinderen van twee tot vijf jaar gaan alleen (of met hun broertje of zusje) boodschappen doen. Dat doen ze ondanks hun leeftijd helemaal alleen. En dat vinden heel wat kijkers onverantwoord.

Old Enough!

Hoewel Old Enough! al sinds 1991 te bekijken is op de Japanse televisie, is het programma pas sinds vorige week internationaal te bekijken via Netflix. Daar kan je nu één seizoen van die reeks bekijken. Het gaat om 20 afleveringen van 7 tot 21 minuten lang.

De eerste aflevering is met 7 minuten de kortste en neemt ons mee met Hikori. Hij is twee jaar en negen maanden oud en gaat alleen naar de lokale supermarkt één kilometer van z’n huis. Gewapend met een grote vlag om auto’s tegen te houden en piepende sandaaltjes gaat hij op pad.

Alles verloopt, op een paar momenten van aandachtsverlies na, prima. Tot hij bijna het hoofdingrediënt van het avondeten vergeet. Gelukkig beseft Hikori dat op tijd en keert hij terug naar de winkel. Op het einde zien we ook hoe hij meehelpt met het koken en samen met z’n ouders van het avondeten geniet.

“Onverantwoord”

Hoewel alles dus probleemloos verloopt, zijn heel wat internationale kijkers geshockeerd door het programma. Een kind van twee jaar oud dat helemaal alleen langs een drukke baan loopt om naar de winkel te gaan, is volgens hen gevaarlijk en onverantwoord.

Toch loopt het programma dus al meer dan 30 jaar op de Japanse televisie en is het daar razend populair. Niemand stelt zich daarbij vragen over de veiligheid van de kinderen en daar zijn verschillende redenen voor.

Veilig

De kinderen die gevolgd worden in het programma zijn natuurlijk niet alleen. Ze hebben een cameraploeg bij en in de eerste aflevering is ook al te zien hoe de kleine Hikori geholpen wordt door het winkelpersoneel en door mensen aan de oversteekplaats. Helemaal alleen is hij dus nooit.

Daarnaast laten de makers ook weten dat ze voor ze de kinderen op pad sturen eerst, samen met de ouders, een inspectie doen van de route. Daarbij kijken ze na of de route veilig is. Verder worden ook alle buren ingelicht zodat zij mee een oogje in het zeil kunnen houden en zich geen zorgen maken wanneer ze een klein, klein kleutertje alleen zien rondlopen op straat.

Bekijk hier de trailer voor Old Enough!:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...