Olympische Spelen dan toch niet zeker? Japanse toppoliticus zaait twijfel

Het annuleren van de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio “blijft een optie” als de situatie rond het coronavirus blijft verslechteren. Dat zegt Toshihiro Nikai, de nummers twee van de grootste regeringspartij Liberaal-Democratische Partij van Japan (LDP).

Na het uitstel van vorig jaar doet Japan er alles aan om de Olympische Spelen komende zomer zeker wel te laten doorgaan. Het land riep de voorbije maanden al meermaals de noodtoestand uit om nieuwe uitbraken van het coronavirus te voorkomen. Toch krijgt Japan de pandemie voorlopig niet onder controle. Zo zijn vandaag meer dan 4.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, het hoogste dagaantal sinds eind januari.

Annuleren

Die situatie zorgt ervoor dat ook bij de lokale bevolking de weerstand tegen de Spelen steeds meer toeneemt. Ook experts hebben al meermaals opgeroepen om het evenement opnieuw uit te stellen. Zowel financieel als logistiek lijkt dat echter geen optie. Als de Olympische Spelen niet zoals gepland kunnen doorgaan van 23 juli tot 8 augustus dreigt een annulatie.

Dat laatste lijkt nu steeds meer een reële optie te worden. “Als het onmogelijk lijkt om het nog te doen, moet we het absoluut annuleren”, zei de Japanse politicus Toshihiro Nikai, secretaris-generaal van de LDP, in een televisie-interview dat nog moet uitgezonden worden. “Als de Olympische Spelen infecties zouden verspreiden, waar zijn de Olympische Spelen dan voor?”

Tegen officieel standpunt

De 82-jarige Nikai gaat daarmee resoluut in tegen het officiële standpunt van zijn partij, de organisatie van Tokyo2020 en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zij houden vast aan het plan om de Spelen hoe dan ook te laten doorgaan zoals gepland, al dan niet met publiek.

Meer
Lees meer...