“Stel de Olympische Spelen uit”, zeggen Japanse medische experten

De Olympische Zomerspelen in Tokio worden best weeral een jaar uitgesteld, vinden Japanse medische experten. “Japan is helemaal geen veilige plaats”, zegt dr. Norio Sugaya, expert infectieziekten van het Keiyu Ziekenhuis in Yokohama, aan The Associated Press.

Organisatoren van de Spelen zeggen dat ze de risico’s beperken, maar sommige medische deskundigen zijn daar niet van overtuigd. “Het is het beste om de Olympische Spelen niet te houden gezien de aanzienlijke risico’s”, vertelt dr. Sugaya. De Olympische zomerspelen zouden dan voor het tweede jaar op rij niet plaatsvinden.

1 procent ingeënt

De Spelen in Tokyo zijn gepland te starten op 23 juli. Niet genoeg tijd om genoeg mensen te kunnen vaccineren, volgens Sugaya. Volgens hem moet 50 tot 70 procent van de volledige bevolking gevaccineerd zijn, vooraleer het event veilig kan verlopen. Japan heeft tot nu toe nog maar een procent van zijn bevolking ingeënt tegen Covid-19. En dat zijn enkel medische professionals.

De Japanse regering heeft gezegd dat vaccinatie geen vereiste is voor de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité moedigt wel de 15.400 Olympische en Paralympische atleten aan zich te laten vaccineren wanneer ze Japan binnenkomen.

Piek in juli

De dagelijkse gevallen van Covid-19-besmettingen in Tokio schommelen rond de 300 mensen. Volgens prognoses van Taisuke Nakata en Daisuke Fujii, hoogleraren economie aan de universiteit van Tokio, zal dat aantal dagelijkse besmettingsgevallen in Tokio tegen mei meer dan 1.000 bedragen, met een piek in juli, precies rond de tijd van de Olympische Spelen.

Volgens hen is dat een ‘optimistisch’ scenario, waarbij ervan wordt uitgegaan dat de vaccins tegen die tijd geleidelijk zullen worden verspreid.

13 miljard euro

Ondanks de waarschuwingen blijven de Japanse regering en de organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio vastbesloten om de Spelen door te laten gaan.

Tokio spendeert officieel 13 miljard euro om de Spelen voor te bereiden. Maar verschillende overheidsbronnen zeggen dat bedrag zou kunnen verdubbelen.

(tb)

Meer
Lees meer...