Left Right
scrollTop top

Olympische Spelen: Oegandese atleet is eerste Olympiër met positieve coronatest in Japan


Olympische Spelen Japan Oeganda
© Het olympische team van Oeganda komt aan in Japan – Bron: Sadayuki Goto/Kyodo News via AP/Isopix

De Olympische Spelen in Tokio hebben meer dan één maand voor de start van het evenement een eerste coronageval. Een lid van het olympische team van Oeganda heeft bij aankomst in Japan positief getest en is daarom de toegang tot het land geweigerd. De positieve test is opvallend want de atleet is gevaccineerd en had voor het afreizen negatief getest.

De Olympische Spelen gaan maar op 23 juli 2021 van start, maar nu al heeft het sportevenement een eerste positieve coronageval. Zaterdagavond kwam het olympische team van Oeganda aan op de luchthaven van Narita in Tokio. Daar ondergingen alle leden een coronatest en die bleek bij één atleet positief te zijn. Die Oegandees verblijft nu in een faciliteit die door de Japanse overheid is voorzien.

De positieve coronatest van de Oegandese atleet is opvallend. Volgens een anonieme bron in de Japanse krant Asahi is het volledige team namelijk gevaccineerd met het coronavaccin van AstraZeneca. Ook zouden alle atleten een negatieve PCR-test hebben afgelegd voor het afreizen naar Japan. De acht andere leden op de vlucht testten ook in Tokio negatief en zijn met een gecharterde bus naar hun verblijf in Osaka gebracht.

Kritiek

Het doorgaan van de Olympische Spelen krijgt in Japan steeds meer kritiek. Recent nog riepen 6.000 artsen op tot afgelasting, maar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) buigt niet. Wel zijn er in het land heel wat strenge maatregelen van kracht. Zo zullen atleten dagelijks getest worden en moeten ze onderling contact zoveel mogelijk vermijden. Tokio heeft vorig weekend ook beslist om alle openbare kijkplaatsen te schrappen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…