Epidemioloog: “Olympische Spelen zullen levens kosten”

De Olympische Spelen komende zomer in Tokio laten doorgaan, is “absurd” en zal levens kosten. Dat zegt Michael Baker, een Nieuw-Zeelandse professor epidemiologie die als corona-adviseur werkt voor het ministerie van Volksgezondheid in zijn eigen land.

De Olympische Spelen krijgen zowel in Japan als in de rest van de wereld steeds meer weerstand. Het sportevenement werd vorige zomer uitgesteld naar 23 juli tot 8 augustus 2021 in de hoop dat de pandemie nu stilaan onder controle zou zijn. Dat is echter totaal nog niet het geval. Bovendien loopt de vaccinatie in Japan ook heel traag.

Japan probeert er nu alles aan te doen om de Spelen toch te redden door de noodtoestand af te kondigen en zo nieuwe uitbraken te proberen in te dijken. Voorlopig is dat echter niet heel succesvol. Een nieuw uitstel is zowel logistiek als financieel niet haalbaar en dus is het nu of nooit.

“Absurd”

Als het van Michael Baker afhangt, gaan de Olympische Spelen straks niet door. “Ik vind het absurd om op dit moment de Olympische Spelen te houden”, zegt de epidemioloog aan de Otago University. “De twee belangrijkste kenmerken van de Olympische Spelen zijn veel internationale reizen en massabijeenkomsten. Dat zijn twee dingen die totaal onverenigbaar zijn met een pandemie.”

“Op dit moment gaat het levens kosten om de Olympische Spelen te organiseren. Het is geen essentiële activiteit. Ik hou van de Olympische Spelen, en ik leef echt mee met de atleten die zo hard hebben getraind om deel te nemen, maar er is geen enkele reden, geen enkele rechtvaardiging, om de Olympische Spelen momenteel te houden”, gaat hij verder.

Nultolerantie

Baker ziet maar één manier om de Spelen deze zomer toch te laten doorgaan en dat is de nultolerantie die Australië en Nieuw-Zeeland van bij het begin van de pandemie hebben gehanteerd. Japan zou daarvoor de internationale grenzen moeten sluiten en een verplichte quarantaine invoeren. “Hoewel het moeilijk zou zijn, zou het kunnen lukken, maar ze doen het niet”, besluit hij.

Meer
Lees meer...