Aan deze regels moeten de atleten zich houden op de Olympische Spelen

De Olympische spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio worden de strengste ooit. De dreiging van het coronavirus zorgt ervoor dat de organisatie enorm strenge regels oplegt. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert uitgesloten te worden.

33 pagina’s dik is het officiële draaiboek van de Olympische Spelen dat het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) eerder deze week ontving. Het document sluit af met een waarschuwing voor alle deelnemers. “Deelname is op eigen risico, en atleten die de regels meermaals of ernstig overtreden, riskeren uitsluiting”, noteert De Morgen.

Geen quarantaine, wel gezondheidscheck

Atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen zullen niet – zoals eerst aangekondigd – in quarantaine moeten bij aankomst in Japan. Wel moeten ze twee weken voor vertrek een dagelijkse gezondheidscheck uitvoeren. Die informatie, zoals hun temperatuur, moeten ze via een applicatie delen met de Japanse gezondheidsautoriteiten, de organisatie van de Olympische Spelen en een coronaverbindingsofficier.

In die twee weken voor afreis moeten atleten ook zoveel mogelijk contact met andere mensen vermijden. Voor de Belgische wielrenners die vlak voor hun afreis naar Tokio nog in de Ronde van Frankrijk zitten vormt dat mogelijk een probleem.

Beperkt verblijf in olympisch dorp

In Tokio zelf moeten de atleten alle informatie over hun verplaatsingen en trainingen delen. Toeristische bezoekjes zijn verboden en voor het gebruik van het openbaar vervoer is expliciete toestemming nodig.

Atleten mogen ook maar vijf dagen voor de start van hun competitie binnen in het olympisch dorp. Twee dagen na afloop moeten ze er al weer vertrekken. Daar zullen ze ook regelmatig getest worden.

De reden dat de organisatie het aantal atleten in het olympisch dorp wil beperken, is vrij logisch. Iedereen moet daar namelijk ten allen tijdje twee meter afstand houden van anderen. De traditionele condooms zouden nochtans wel gewoon aanwezig zijn. Fysiek contact is echter verboden. De kartonnen bedden lijken dus toch niet helemaal uitgetest te zullen worden.

Enkel applaudisseren

Tijdens de wedstrijden zelf moeten atleten die hun landgenoten willen aanmoedigen ook opletten hoe ze dat doen. Juichen, roepen, fluiten of zingen is verboden. Enkel applaudisseren is toegelaten.

Meer
Lees meer...