Om de Rode Duivels te inspireren: dit zijn de 10 grootste overwinningen ooit op een WK

Om de Rode Duivels te inspireren: dit zijn de 10 grootste overwinningen ooit op een WK

We willen het lot niet uitdagen, maar als we op het WK tegen één team veel doelpunten moeten kunnen maken, dan is het wel Panama. Zo nu en dan krijgt een team op een WK eens een pak rammel. Wij zochten de tien grootste overwinningen uit. Bij een gelijke score kozen we telkens voor de meest recente wedstrijd. Zou het niet mooi zijn als wij daar straks tussen staan?

10. TURKIJE – ZUID-KOREA 7-0

WK 1954 in Zwitserland – groepsfase

Getty
Op het WK van 1954 waren er heel wat wedstrijden met een groot scoreverschil. Zuid-Korea was toen één van de zwakste broertjes en verloor met 7-0 van Turkije. De Turken overleefden de groepsfase uiteindelijk zelf niet omdat West-Duitsland in een play-off te sterk bleek.

9. URUGUAY – SCHOTLAND 7-0

WK 1954 in Zwitserland – groepsfase

Op hetzelfde WK werd het nog eens 7-0 tussen Uruguay en Schotland. Op dat moment was Uruguay één van de meest succesvolle WK-landen met wereldtitels in 1930 en 1950. Als titelverdediger zouden ze het uiteindelijk tot in de halve finale schoppen, maar daar stootten ze op Hongarije.

8. POLEN – HAÏTI 7-0

WK 1974 in West-Duitsland – groepsfase

Ook in 1974 werd het 7-0 in de groepsfase, en deze keer gaf Polen aan Haïti een pak slaag. Polen was dat jaar heel sterk en sneuvelde pas in de halve finale tegen de latere winnaar en gastland West-Duitsland. Polen pakte wel nog brons na knappe winst tegen Brazilië.

7. PORTUGAL – NOORD-KOREA 7-0

WK 2010 in Zuid-Afrika – groepsfase

De laatste keer 7-0 werd het in 2010 in de confrontatie tussen Portugal en Noord-Korea. Op het WK in Zuid-Afrika was het land van Kim Jong-un er verrassend bij, maar dit resultaat heeft de lokale pers vermoedelijk nooit gehaald. Bij Portugal scoorde Cristiano Ronaldo zelf nochtans maar één keer.

6. ZWEDEN – CUBA 8-0

WK 1938 in Frankrijk – kwartfinale

Een vooroorlogs resultaat van voor de oorlog. Zweden mocht na forfait van Oostenrijk rechtstreeks naar de kwartfinale en daar maakten ze Cuba compleet belachelijk. Beelden daarvan vonden we niet meer, maar de foto hierboven is van de halve finale tegen Hongarije. Zweden verloor die wedstrijd met 5-1 en werd uiteindelijk vierde.

5. URUGUAY – BOLIVIA 8-0

WK 1950 in Brazilië – groepsfase

Een tweede keer Uruguay in deze top 10, in een Zuid-Amerikaans duel op Zuid-Amerikaanse bodem. Ze waren maar met twee in deze groep, en met deze 8-0 plaatste Uruguay zich dus duidelijk. In een tweede groepsfase met de vier beste teams kroonde Uruguay zich uiteindelijk tegen gastland Brazilië voor de tweede keer tot wereldkampioen.

4. DUITSLAND – SAOEDI-ARABIË 8-0

WK 2002 in Zuid-Korea/Japan – groepsfase

De Duitse 7-1 tegen Brazilië van vier jaar geleden haalt dit lijstje dus niet, maar in 2002 haalde de Mannschaft ook zwaar uit tegen Saoedi-Arabië. De Arabieren kregen er op het huidige WK ook al eens vijf binnen, maar Duitsland deed toen beter met acht doelpunten. Duitsland verloor in de finale van het Brazilië van Ronaldo.

3. HONGARIJE – ZUID-KOREA 9-0

WK 1954 in Zwitserland – groepsfase

Nog eens naar het WK van 1954 waar Zuid-Korea nog een zwaardere pandoering kreeg dan die 7-0. De Hongaren troffen liefst negen keer raak. De Zuid-Koreanen gingen naar huis met een doelsaldo van 0-16. Hongarije stootte door naar de finale en verloor die met 3-2 van West-Duitsland. Voor de Duitsers was dat trouwens hun allereerste wereldtitel.

2. JOEGOSLAVIË – ZAÏRE 9-0

WK 1974 in West-Duitsland – groepsfase

Ook in 1974 werd het eens 9-0. Joegoslavië verpletterde Zaïre met negen doelpunten, en dat kan tellen als je weet dat het Afrikaanse land er tegen Brazilië maar drie binnenkreeg. Helaas voor Joegoslavië ging het in de tweede groepsfase helemaal mis en verloren ze achtereenvolgens van West-Duitsland, Polen en Zweden.

1. HONGARIJE – EL SALVADOR 10-1

WK 1982 in Spanje – groepsfase

Maar als we echt de eerste plaats willen, zullen de Rode Duivels tien keer moeten scoren tegen Panama. Zo maakte Hongarije er in 1982 liefst 10-1 van tegen El Salvador, een land dat tijdens de kwalificatie overigens in de groep van Panama zat. Een voorteken? Laten we voorzichtig zijn, maar we weten dat België een team heeft dat de kleintjes doorgaans helemaal oppeuzelt. Dromen mag …

Gesponsorde artikelen