Onderzoek bevestigt: gesuikerde dranken verhogen de kans op kanker

Fruitsap
Pexels

Te veel suiker consumeren, is niet goed voor de gezondheid. Dat is niks nieuws. Maar dat gesuikerde dranken een directe oorzaak van kanker zijn, was nog niet bewezen. Tot nu. Franse onderzoekers bestudeerden negen jaar lang meer dan 100.000 mensen, hun eetgewoonten en hun gezondheid.

Gesuikerde dranken, zoals cola’s, limonades en energiedranken, verhogen de kans op de ontwikkeling van kanker. Eén kant daarvan is al wetenschappelijk bewezen: gesuikerde dranken veroorzaken obesitas en obesitas is een oorzaak van kanker. Franse onderzoekers hadden een gevoel dat suiker nog op een andere manier kanker triggert en hebben dat nu ook bewezen.

Vragenlijsten en doktersbezoeken

Meer dan 100.000 gezonde volwassen Fransen (101.257 om precies te zijn) namen deel aan het onderzoek, dat maar liefst negen jaar duurde. Ze moesten vragenlijsten invullen, waarin ze beschreven hoe hun maaltijden er de laatste 24 uur hadden uitgezien en gingen ook verschillende keren op controle bij dokters die betrokken waren bij het onderzoek.

Na negen jaar werd bij 2.193 van de respondenten kanker vastgesteld, waarvan 693 keer borstkanker. Toen de onderzoekers vergeleken hoeveel gesuikerde dranken de respondenten dronken en of ze al dan niet kanker ontwikkelden, vonden ze een duidelijke link. Een verschil van 100 milliliter betekent een 18 procent hogere kans op kanker.

Zero-drankjes klinken misschien wel gezond, maar ze helpen je helemaal niet vermageren!

Observatiestudie

De onderzoekers kunnen na hun werk niet zomaar zeggen dat suiker kanker veroorzaakt. Ze hebben namelijk een observatiestudie uitgevoerd en dus is verder onderzoek nodig voor ze zulke uitspraken kunnen doen.

Ze vermoeden dat de link tussen suiker en kanker er is, doordat suiker een invloed heeft op verschillende biologische mechanismen in het lichaam. Zo heeft suiker een effect op visceraal vet, dat is het vet dat als beschermingslaag dient voor verschillende organen in de romp. Het is logisch dat gesuikerde dranken de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, maar ook de proteïnen die duidelijk maken wanneer een ontsteking ontstaat.

Die drie mechanismen zijn allemaal gelinkt aan een hogere kans op kanker. En volgens de onderzoekers staan die dus ook in relatie met de inname van suiker. Ze willen nu dat een verder onderzoek bewijst dat de consumptie van gesuikerde dranken – zonder tussenstap obesitas – een oorzaak zijn voor kanker.

Fruitsappen zijn ook boosdoeners

Het onderzoek maakte een onderscheid tussen gesuikerde frisdranken (zoals cola’s en limonades) en fruitsappen. Voor beide categorieën kwamen ze tot dezelfde conclusie: meer suiker betekent meer kans op kanker, zelfs als het om fruitsappen gaat die alleen maar uit fruit bestaan.

Eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd. “Als we kijken naar de hoeveelheid suiker in 100 milliliter in gewone cola of volledig natuurlijk fruitsap, is dat ongeveer gelijk”, legt Mathilde Touvier uit. Zij leidt het onderzoek van Inserm, het Frans Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek.

Kanker vermijden?

Mensen die kanker willen vermijden, hoeven helemaal niet alle suikers uit hun leven te verbannen. “Zoals altijd bij voeding, is het idee niet om producten te vermijden, maar om ze gedoseerd in te nemen. Veel agentschappen voor volksgezondheid raden aan om minder dan één drankje per dag met suiker te drinken.”

Nu en dan een colaatje drinken, kan dus geen kwaad. Meer dan een glas per dag drinken, is dan weer niet zo’n strak plan. Te veel gesuikerde dranken kunnen verschillende ziekten veroorzaken, waaronder dus ook kanker.

Gesponsorde artikelen