Uit onderzoek blijkt dat vaccin tegen Covid-19 de menstruatiecyclus kan verlengen

Na berichten van tientallen vrouwen online die zeiden dat het coronavaccin hun menstruatiecyclus had veranderd, besloot de Amerikaanse overheid dit grondiger te laten onderzoeken. Voor deze studie heeft ze zelfs een subsidie gegeven aan de Nation Institutes of Health, die nu de beweringen van deze vrouwen uiteindelijk kon bevestigen.

Een nieuwe studie, die op donderdag 6 januari 2022 is gepubliceerd in het tijdschrift Obstetrics & Gynecology, heeft onthuld dat veel vrouwen die tegen Covid-19 waren gevaccineerd een kleine vertraging zagen, met gemiddeld minder dan een dag, in het begin van hun menstruatie, in vergelijking met niet-gevaccineerde vrouwen.

Het onderzoek

Het had echter geen wezenlijke invloed op het aantal bloedingsdagen, zo blijkt uit de bevindingen van meer dan 4.000 deelneemsters, schrijft The New York Post.

Voor het lopende, een jaar durende onderzoek, dat was aangekondigd in september 2021 en is gefinancierd met een subsidie van 1,67 miljoen dollar (zo’n 1,5 miljoen euro) van de National Institutes of Health haalden wetenschappers gegevens uit een menstruatie-app (tracker). Die werd gebruikt door vrouwen tussen de 18 en de 45 jaar die geen hormonale anticonceptie gebruikten.

Ongeveer 2.400 deelneemsters waren gevaccineerd met ofwel Pfizer (55%), Moderna (35%) of Johnson & Johnson (7%) vaccins. De overige 1.500 vrouwen waren niet gevaccineerd en werden als een controlegroep in de studie opgenomen. De gemiddelde toename van de cycli van de vrouwen na de eerste vaccinatiedosis was 0,64 dag (ongeveer 15,36 uur), en 0,79 dag (ongeveer 18,96 uur) na de tweede dosis.

Gelinkt aan?

Hoofdauteur van de studie, Alison Edelman van de Oregon Health & Science University, vertelde Agence France-Presse dat de impact van het vaccin nu minimaal en tijdelijk wordt geacht, een resultaat dat ze “zeer geruststellend” noemde en daarmee dus validerend voor de vrouwen die de veranderingen rapporteerden.

“Dr. Hugh Taylor, voorzitter van de afdeling verloskunde, gynaecologie en voortplantingswetenschappen aan de Yale School of Medicine, zei tegen The New York Times: “Het bevestigt dat er hier wel iets aan de hand is.” Onderzoekers denken dat die verandering te maken kan hebben met de reactie van het immuunsysteem. “We weten dat het immuunsysteem en het voortplantingssysteem met elkaar verbonden zijn”, voegde Edelman nog toe.

Gemiddeld zagen vrouwen hun menstruatiecyclus met minder dan één volle dag toenemen – bron: Annette Riedl/dpa/Isopix

Kleine toename

Volgens de International Federation of Gynecology and Obstetrics wordt een verandering van minder dan acht dagen binnen de gemiddelde 28-daagse cyclus als normaal beschouwd en de meeste vrouwen in de studie ervaarden een toename van de cycluslengte met iets meer dan 15 tot 19 uur.

Onder de gevaccineerden volgden de onderzoekers vrouwen vanaf drie opeenvolgende cycli voorafgaand aan de vaccinatie, plus nog eens drie cycli na de prik, terwijl de controlegroep in het algemeen zes opeenvolgende cycli werd geobserveerd. Gemiddeld zagen vrouwen hun menstruatiecyclus dus met minder dan één volledige dag toenemen.

Onderzoekers merkten op dat vrouwen die de grootste verandering in hun menstruatie ervaarden, werden gevaccineerd aan het begin van de folliculaire fase van hun menstruatiecyclus, die ongeveer begint rond dag zes, volgend op de menstruatie (bloeding) fase.

“Een cyclus of twee waarin de menstruatie anders verloopt dan normaal, kan vervelend zijn, maar het zou medisch gezien niet schadelijk zijn.”

Dr. Hugh Taylor van de Yale School of Medicine

Kennis is macht

“Ons doel is om menstruerende mensen informatie te geven, vooral over wat ze kunnen verwachten, want ik denk dat dat het grootste probleem was. Niemand verwachtte dat het invloed zou hebben op het menstruatiesysteem, omdat de informatie niet werd verzameld in de vroege vaccinstudies”, zei Diana Bianchi, directeur van het National Institute of Child Health and Human Development, vorig jaar in een verklaring aan The Lily (onderdeel van The Washington Post).

De onderzoekers hopen vooral ook dat hun studie zal helpen om de aarzeling over vaccins weg te nemen, door patiënten zo veel mogelijk informatie te verschaffen. “We waren bezorgd dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd hierdoor nog meer zouden twijfelen over het feit of ze zich wel willen laten vaccineren”, zei Bianchi nog.

Dr. Taylor vertelde The New York Times ook nog dat de resultaten van de studie bemoedigend zouden moeten zijn voor vrouwen. “Ik wil ervoor zorgen dat we mensen afhouden van die onware mythes die er bestaan over de vruchtbaarheidseffecten van een coronavaccin”, zei Taylor.

Meer
Lees meer...