Ongelooflijk: zo cool kunnen onze steden er in 2025 uitzien

Wat kan technologie toch mooi zijn, als het voor een goed doel gebruikt wordt. De nieuwe snufjes die momenteel in ontwikkeling zijn, kunnen onze steden heel wat groener maken. Het zou toch enorm cool zijn als onze steden er over tien jaar zo zouden uitzien. Volkswagen bouwt mee aan die toekomst en geeft mobiliteit een nieuwe vorm door het ontwikkelen van state of the art elektronische auto’s.

1. De weg van de toekomst is gewoon één groot zonnepaneel

Er wordt momenteel hard gewerkt aan wegen die uit zonnepanelen bestaan. In Nederland is intussen een fietspad over een lengte van enkele honderden meter al in gebruik als testcase. In de Verenigde Staten werkt het Solar Roadways-project aan een nog ambitieuzer plan: wegen die niet alleen energie opwekken, maar ook ingebouwde led-verlichting hebben waardoor er niets meer geschilderd moet worden.

2. En de wegen zullen elektrische wagens al rijdend opladen

De wegen van de toekomst zullen onze elektrische wagens ook nog eens kunnen opladen, terwijl we aan het rijden zijn. In Zuid-Korea rijden er nu al bussen rond die op die manier van energie voorzien worden, en hopelijk zal het project snel navolging vinden.

3. Ruiten zullen eigenlijk grote schermen zijn

We hebben zo enorm veel ruiten, maar doen er toch zo weinig mee. Daarom zullen we ze over enkele jaren ook beginnen te gebruiken om bijvoorbeeld tv-schermen te vervangen. Ook rolluiken zijn niet meer nodig.

4. Weg met al dat grijs, leve de groene gebouwen

Maison Edouard François
Het wordt hoog tijd dat steden terug wat groener worden. Stilaan zullen we dat grijze karakter terug achter ons laten, en de natuur in de stad introduceren. In Casablanca zijn nu al enkele groene flatgebouwen in aantocht die volledig bedekt zijn met jasmijnbloemen. Niet alleen het uitzicht verandert zo, maar de omgeving mag ook nog eens van de geur genieten.

5. Hightech-verkeersborden leiden ons rond probleemzones

Vergeet die statische verkeersborden. In de toekomst worden we netjes rond de probleemzones in een stad geleid door een slim systeem dat het hele verkeersnetwerk met elkaar verbindt.

6. Slimme snufjes tonen ons informatie over de omgeving

Als we in de stad rondrijden – al dan niet in een autonome wagen – dan zullen we ook automatisch informatie krijgen over de omgeving. 

7. En toeristen wordt de weg getoond door slimme wegwijzers

Bezoekers zullen de toeristische wegwijzers zelf kunnen manipuleren om er de informatie uit te krijgen die zij willen. Die wegwijzers zijn trouwens verbonden met het netwerk van trams en bussen, zodat je meteen ook weet hoe je er kan geraken.

8. Auto’s verdwijnen onder de grond

Drukke verbindingen door de steden zullen steeds meer onder de grond verdwijnen. In Antwerpen zal Ringland de stad opnieuw laten ademen, naar het voorbeeld van Madrid (zie foto) en Boston. De betonnen wegen hebben er plaats moeten maken voor groene ruimtes.

9. En fietsers krijgen hun eigen snelwegen

Foster & Partners

Over de snelwegen die toch nog boven de grond zullen lopen, mag je enkel nog met de fiets rijden. Deze Skycycle werd nog niet zo lang geleden voorgesteld voor Londen.

10. En de auto’s die er nog rijden zullen elektrisch zijn, zoals de Volkswagen e-Golf

Meer
Lees meer...