OnlyFans schrapt (voorlopig) verbod op “seksueel expliciete content”

OnlyFans is teruggekomen op zijn controversiële beslissing om vanaf 1 oktober “seksueel expliciete content” te verbieden. Dat heeft de website zelf bekendgemaakt.

De website OnlyFans is opgericht in 2016, maar begon zich pas twee jaar later, na de overname door de Oekraïens-Amerikaanse zakenman Leonid Radvinsky, te richten op adult content. Gebruikers kunnen er content, zoals pikante foto’s of sexy filmpjes, op posten die enkel gezien kunnen worden door hun zogenaamde ‘fans’. Die fans moeten daarvoor wel maandelijks een abonnementskost betalen. Vooral vanaf 2020 is de populariteit van OnlyFans – mede dankzij de coronacrisis – enorm toegenomen. 

Ondanks die gestegen populariteit verraste OnlyFans vorige week door met de mededeling te komen dat het vanaf 1 oktober 2021 “seksueel expliciete content” zal verbieden. Die opvallende beslissing kreeg heel wat kritiek van de 130 miljoen creators van OnlyFans die zich in de steek gelaten voelen. Een deel van hen stapte al over naar alternatieven zoals Fansly.

Garanties van banken

Oprichter en CEO Tim Stokely legde in een interview met de Financial Times uit dat zijn bedrijf liever porno niet zou verbieden, maar ertoe gedwongen wordt. Banken zouden er namelijk mee dreigen hun rekening te blokkeren waardoor OnlyFans zijn creators niet meer kan uitbetalen.

Op Twitter laat de website nu weten een nieuwe overeenkomst te hebben bereikt met bepaalde banken die hen de nodige garanties bieden. “Bedankt aan iedereen om jullie stem te laten horen. We hebben de nodige garanties gekregen om onze diverse makersgemeenschap te ondersteunen en hebben de geplande beleidswijziging van 1 oktober opgeschort”, valt er te lezen. “OnlyFans staat voor inclusiviteit en we zullen alle creators een thuis blijven bieden.”

Meer
Lees meer...