Ontknoping van saga die begon met dood van Tupac Shakur: hiphop-legende Suge Knight bekent doodslag

Ontknoping van saga die begon met dood van Tupac Shakur: hiphop-legende Suge Knight bekent doodslag

Suge Knight, die samen met de uiterst succesvolle rapper en hiphopproducent Dr. Dre in de jaren 90 de platenmaatschappij Death Row Records oprichtte en ook een sleutelrol speelde in de carrières van vooraanstaande en wereldberoemde rappers als Snoop Dogg en Tupac Shakur, heeft een deal gesloten met de openbaar aanklager in Los Angeles. Dat komt neer op een bekentenis van doodslag en Knight zal daardoor tot z’n 80ste in de cel moeten.

Marion “Suge” Knight was als mede-oprichter van Death Row Records een hoofdrolspeler in de gangsta rap-scene uit de jaren 90. Weliswaar opereerde hij zelf achter de schermen, maar hij speelde een sleutelrol in de carrières van vooraanstaande en wereldberoemde rappers als Dr. Dre, Snoop Dogg en Tupac Shakur.

In oktober 1996 moest hij al eens de cel in omdat hij betrokken was bij een vechtpartij in een hotel in Las Vegas, terwijl hij al een voorwaardelijke veroordeling had op dat moment. Die vechtpartij vond plaats enkele uren voor de moord op Tupac Shakur, die werd doodgeschoten in Knights auto nadat beide rappers samen een bokswedstrijd van Mike Tyson hadden bezocht. Suge Knight zat zelf achter het stuur en raakte bij die aanslag lichtgewond.

Enkele maanden later werd rapper Notorious B.I.G. vermoord, die onder contract stond bij een concurrerend label. Knight zou achter die moord zitten, als vergelding voor de gewelddadige dood van Tupac Shakur. Maar Knight ontkende en beide moorden zijn nooit opgelost.

Ruzie met Dr. Dre, neergeschoten op party Kanye én op een van Chris Brown

Knight kreeg ook ruzie met Dr. Dre. Een man die Dr. Dre aanviel tijdens de Vibe Awards in 2004, bleek in opdracht van Suge Knight te hebben gehandeld. De aanval mislukte omdat rapper Young Buck de aanvaller op tijd zag, en die neerstak met een vork.

Suge Knight werd op zijn beurt ook beschoten. Tijdens een afterparty in Miami, georganiseerd door Kanye West, kreeg hij een kogel in zijn been. De daders zijn tot nu toe onbekend.

Op 24 augustus 2014 werd Knight neergeschoten op een pre-Video Music Awards-party die werd georganiseerd door Chris Brown in een nachtclub in West Hollywood. Hij kreeg zes kogels in z’n lijf, maar mocht drie dagen later al het ziekenhuis verlaten.

Straight Outta Compton

Knight staat nu terecht omdat hij in 2015 na een ruzie twee mannen overreed met zijn pick-up truck. Een van hen overleed daardoor, de ander raakte zwaargewond. Knight verzet zich niet langer tegen de beschuldiging van doodslag, wat neerkomt op een bekentenis. Hij krijgt vermoedelijk een celstraf van 28 jaar. Zijn proces begint over enkele dagen en als de aanklacht moord of poging tot moord was geweest, had hij levenslang kunnen krijgen.

Volgens de aanklagers heeft hij een dodelijk en gevaarlijk wapen gebruikt toen hij in januari 2015 in Compton, een voorstad van Los Angeles, met zijn Ford F-150 Raptor moedwillig zijn slachtoffers overreed.

Dat gebeurde na een hooglopende ruzie op de set van een trailer voor de speelfilm Straight Outta Compton, over de hiphopgroep N.W.A. waar Dr. Dre ooit deel van uitmaakte. Knight komt zelf ook als personage voor in de film, waar hij overigens niet blij mee was: hij werd ook in staat van beschuldiging gesteld omdat hij de regisseur had bedreigd.

Video

Suge Knight was op het moment van de ruzie op borgtocht vrij. Hij had vastgezeten wegens een roofoverval. Nadat hij de mannen had overreden ging hij ervandoor, maar hij werd later opgepakt. Zijn advocaten betoogden dat hij zijn slachtoffers per ongeluk had aangereden toen hij probeerde te vluchten, omdat hij dacht dat ze hem wilden overvallen.

Maar de aanklagers stelden dat Suge Knight een van hen vanuit het raam van zijn wagen had geslagen en vervolgens achteruit rijdend zijn slachtoffers tegen de grond werkte, waarna hij opzettelijk over hen heen reed. Het voorval is vastgelegd door bewakingscamera’s van een drive-in hamburgerrestaurant waar de ruzie zich afspeelde. De beelden zijn overigens door Knights verloofde voor 55.000 dollar verkocht aan entertainmentsite TMZ.

Twee andere aanklachten uit 2014 tegen Knight, van bedreiging en beroving, zijn door de deal van tafel geveegd.

Gesponsorde artikelen