Ontmoet Japandi, dé woonstijl van dit moment

Geschreven met branded content van Woonsquare

Al in 2021 hebben wij Belgen kennisgemaakt met de woonstijl Japandi en ook dit jaar lijkt het nergens heen te gaan. Experts noemen het alvast een van de belangrijkste woontrends van 2023. De interieurtrend combineert de Japanse met de Scandinavische woonstijl, waarbij beide stijlelementen harmonieus met elkaar versmelten. Voor degenen die het al voelen kriebelen: een toelichting bij deze stijl die Scandinavië en Japan samenbrengt.

Culturele uitwisseling tussen het hoge noorden en het land van de rijzende zon

Hoewel het pas recent een echte trend is geworden, bestaat de woonstijl eigenlijk al veel langer. Ongeveer 150 jaar geleden begon de bloeiende uitwisseling tussen Japan en Noord-Europa. Japan groeide stap voor stap uit tot een geïndustrialiseerd land dat zich aan het Westen spiegelde. Het land van de rijzende zon dreef graag handel met de Europese grootmachten en dat zorgde ook voor culturele uitwisseling. Vooral de Deense architecten, designers en kunstenaars zagen wel wat in de Japanse stijl. Verschillende van hun eigen waarden kwamen daarin terug, zoals de focus op eenvoud en functionaliteit en de voorliefde voor natuurlijke materialen en traditionele technieken. De Denen lieten zich door hun Japanse collega’s inspireren en zo ontstond er een fusion-designstijl die tot op heden nog steeds meegaat. In steeds meer meubelwinkels zijn Japandi-vriendelijke meubels te vinden, ook online. Onder meer bij de woonwinkel woonsquare kan je hiervoor terecht.

Groeiende liefde voor de eenvoud van de natuur

Dat de woonstijl intussen ook bij ons helemaal hot is, heeft te maken met onze toegenomen voorliefde voor de waarden die aan de basis liggen van zowel de Scandinavische stijl als de Japandi-stijl. Hierbij ligt de focus niet op het esthetische, wat uiteraard ook belangrijk is, maar meer op het gevoel en de sfeer die wordt gecreëerd. We hebben de schoonheid van de imperfectie leren zien en we hebben de natuurlijke cycli, met bloei en verval, leren aanvaarden.

Dit alles behoort ook tot de essentie van de Japandi-stijl. Het is dan ook niet verrassend dat natuurlijke materialen hierbij een heel belangrijke rol spelen. Onder andere hout, linnen, wol, bamboe en zelfs papier is prominent aanwezig. Ook het kleurenpalet is behoorlijk uniek te noemen, waarbij gretig gebruik wordt gemaakt van contrasten. De donkere, Japanse aardetinten gaan daarbij hand in hand met de pasteltinten en zakelijk wit uit Scandinavië.

Vooral voor lichtrijke woningen met veel ramen

Niet voor elke woning is deze stijl echter even geschikt. Een belangrijke vereiste is de aanwezigheid van natuurlijk licht. Dat wil zeggen dat de woning een open plan heeft met veel open ruimtes, weinig deuren en zo goed als geen donkere hoekjes. Grote ramen en koepels zijn ook een vereiste. Een open en lichtrijk gevoel kan worden versterkt door te kiezen voor spiegels, lage meubels en lichte kleuren. Een lage, houten dressoir is dus een betere keuze dan een impressionant ogend hoog boekenrek. Ook het aantal accessoires beperken, is van belang. In de plaats daarvan kan je kiezen voor planten, wat een belangrijk element is van de Japandi-interieurstijl. Planten zijn dan ook ideaal om de natuur naar binnen te halen en verzachten het interieur. Een goede keuze is ikebana-stuk, net als enkele bonsais.

Meer
Lees meer...