Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles Bacardi?

Onze Euro-dranklijst: waar in Europa betaal je het meest/minst voor een fles Bacardi?

ZOMERREEKS – Vertrek je binnenkort op vakantie? Dan loont het de moeite om de lokale prijzen voor een fles van je favoriete drankje eens te checken. Wij doken in de catalogus van tal van winkels in Europa om te zien waar je winst of verlies maakt. Gin mocht gisteren de spits afbijten, vandaag vliegen we in de rum. Waar kost een fles Bacardi het minst?

Nog voor gin tonic het zomerdrankje bij uitstek werd, was rum al erg populair. Al is het maar omdat rum een bestanddeel is van mojito, een cocktail die nog steeds het meest aantrekkelijke alternatief voor gin tonic vormt. Tegenwoordig kan je mojito in een fles kopen, maar er gaat nog altijd niks boven een vers gemaakte cocktail. Je associeert rum natuurlijk vooral met de Caraïben of Latijns-Amerika, maar eigenlijk kan het drankje overal worden gedistilleerd. Al zijn de plaatsen waar suikerriet voor handen is natuurlijk de grootste producenten.

Er bestaan verschillende bekende merken van rum, zoals Captain America, Malibu en Havana Club. Maar één merk kom je gegarandeerd overal tegen en is het symbool van mojito geworden: Bacardi. We zochten in verschillende Europese landen naar een fles witte rum, en als alternatief ook naar een bruine variant. Natuurlijk zijn onze gegevens beperkt, aangezien het niet mogelijk is om elke supermarkt van een land af te speuren. Bovendien bieden niet alle ketens hun producten online aan, en zeker sterke drank zetten ze niet altijd op hun website.

Toch hebben we voor de meeste landen minstens één prijs kunnen vinden. Natuurlijk proberen we rekening te houden met speciale acties en promoties, zodat we alleen de originele prijs in onze lijst opnemen.

Getty

Prijzen in België

We beginnen met de prijzen in de Belgische supermarkten. We keken naar de grote ketens Carrefour, Delhaize en Colruyt. Een fles witte rum van Bacardi bleek bij Colruyt nipt het goedkoopst: 18,50 euro. Voor een fles bruine rum betaal je zo’n 16,17 euro. Dat kan goedkoper, denken we dan, want België is inderdaad een duur land om een fles Bacardi te kopen.

Istock

Goedkopere landen

Er loopt een rode draad door de prijzen van sterke drank, want net zoals bij gin moeten we voor de goedkoopste fles Bacardi naar het zuiden van Europa trekken. Witte rum hebben we overigens bijna overal goedkoper gevonden dan in ons land.

  • SPANJE: het loont de moeite om eens in een Spaanse supermarkt te duiken als je hier met de auto op vakantie bent. Een fles witte rum van Bacardi kost er 10,99 euro. En niet bij een discountketen, we vonden deze prijs in de lokale Carrefour. Dat is een verschil van 7,51 euro met een Belgische fles!
  • SLOVAKIJE: Spanje heeft deze keer een evenknie, want ook in Slovakije vonden we een fles witte rum van Bacardi voor 10,99 euro. We moesten goed zoeken om prijzen voor dit land te vinden, maar de grote keten Tesco heeft er verschillende winkels. Voor buurland Tsjechië konden we geen prijs vinden, maar daarvan is ook geweten dat je er voordelig sterke drank moet kunnen vinden.
Istock
  • LUXEMBURG: we hoeven het natuurlijk niet zo ver te zoeken, want twee buurlanden blijken ook telkens weer op te duiken bij de laagste prijzen voor sterke drank. In Luxemburg konden we geen fles witte rum vinden, maar voor bruine rum betaal je 10,58 euro, toch zo’n 6 euro minder dan bij ons. Vermoedelijk zal je dus ook voor witte rum minder moeten neertellen.
  • DUITSLAND: het andere buurland is Duitsland. Daar vonden we wel witte rum van Bacardi in de lokale supermarkt Real. Met 12,99 euro per fles bespaar je er ook weer 5,51 euro in vergelijking met ons land.

Duurdere landen

Veel kunnen we hier niet invullen, want België pronkt echt bovenaan wat de prijs van Bacardi rum betreft. In Ierland zou je 20 euro nodig hebben voor een fles witte rum, wat wel 1,5 euro meer is dan hier.

En dan zijn er nog een paar landen die net iets goedkoper zijn, maar toch onder onze prijs zitten. In de Nederlandse Albert Heijn kost een fles witte rum 17,99 euro, in de Franse Carrefour kost diezelfde fles 17,50 euro. Ook het prijsverschil met Griekenland (17,94 euro) is verwaarloosbaar.

In de volgende landen kan je wel nog enkele euro’s op zo’n fles witte rum van Bacardi besparen: Italië (13,25 euro), Zwitserland (13,65 euro), Oostenrijk (14,49 euro), Verenigd Koninkrijk (14,83 euro) en Portugal (14,99 euro).

Getty

Winnaars: SPANJE & SLOVAKIJE

Spanje is alweer de goedkoopste plaats om de basis voor je mojito te kopen. Slovakije biedt dezelfde prijzen aan, en vermoedelijk volgen andere landen in die regio dat voorbeeld wel. Voorzie dus misschien wat plaats in je autokoffer als je deze zomer naar één van deze landen rijdt.

MORGEN: de goedkoopste en duurste landen voor CAVA

Gesponsorde artikelen