Ook Backpack Kid klaagt ‘Fortnite’ aan voor gebruik iconische ‘Floss’-dans

Ook Backpack Kid klaagt ‘Fortnite’ aan voor gebruik iconische ‘Floss’-dans

‘The Floss’ is misschien wel het populairste dansje uit ‘Fortnite’, maar echt origineel is het niet. Russell Horning, beter bekend als Backpack Kid, maakte het dansje bekend en daagt nu Epic Games voor de rechter. Hij volgt zo het voorbeeld van rapper 2 Milly en acteur Alfonso Ribeiro die ook hun dansje gebruikt zagen in ‘Fortnite’.

Van je kleine zusje tot je bomma, iedereen heeft The Floss op z’n minst al eens geprobeerd. Velen kennen het dansje van Fortnite, maar het raakte eigenlijk al bekend in een aflevering van Saturday Night Live. Voor een optreden in de show bracht Katy Perry voor het nummer Swish Swish Russell Horning mee. Die was een ware internetsensatie geworden met wat hij toen ‘the russell’ noemde, een hilarische dansmove. Horning, die omwille van z’n opzichtige rugzak ook de Backpack Kid werd genoemd, stal de show met z’n dansje en werd een echte hit. Maar het dansje ontplofte pas echt wanneer Epic Games het opnam in hun populaire game Fortnite.

“Verwacht geen vette cheque”

Maar Horning daagt nu Epic Games én 2K Sports, dat met NBA 2K ook het dansje overnam, voor de rechter. De moeder van de Backpack Kid, die de rechtszaak voor de zestienjarige indiende, beschuldigt de producenten van diefstal. Hij volgt daarmee het voorbeeld van rapper 2 Milly en The Fresh Prince of Bel-Air-acteur Alfonso Ribeiro, die zelf ook Epic Games voor de rechter daagden.

Opmerkelijk genoeg had Horning een aantal maanden geleden nog aan TMZ laten weten dat hij wel een cheque verwachtte van Epic Games, maar dat hij “het niet zo heel erg vond”: “Ik ben gewoon blij dat het in het spel zit.” Ook nu, wanneer TMZ opnieuw contact opnam met de Backpack Kid, lijkt het geld hem niet te deren. Volgens TMZ ligt hij niet wakker van een vette cheque, omdat hij wil dat mensen het zien en van z’n video’s genieten. Hij heeft trouwens andere dingen aan z’n hoofd, zoals z’n zeventiende verjaardagsfeestje en zijn nieuwe single (zie video).

One Direction

Het probleem bij dergelijke rechtszaken is dat het enorm moeilijk is om eigendom te claimen over een dans. Daarvoor moet je eerst copyright hebben over het dansje, waar zowel rapper 2 Milly als Horning nu mee bezig zijn. Al zou dat voor Horning misschien nog wel moeilijk kunnen worden. Want hoewel hij de persoon is die het dansje bekendmaakte, was hij niet de eerste die ermee uitpakte.

De eerste keer dat we de dans zagen passeren op het internet, was in oktober van 2012, in de video You Are Beautiful – Grantsville West Stake (One Direction Lip Dub) (zie video). Ongeveer drie minuten ver in de video is het eerste gedocumenteerde gebruik van het dansje te bewonderen. Twee jaar later verscheen de dans opnieuw in een YouTubevideo, passend getiteld Look What I Can Do. Het is pas in augustus van 2016 dat Backpack Kid z’n opwachting maakt. In december van vorig jaar nam Epic Games het dan weer op in Fortnite, en raakte de dans plots wereldberoemd.

Zo ziet het dansje eruit in Fortnite:

Epic Games

En zo deed Backpack Kid het in Saturday Night Live:

Meer weten over Fortnite? Lees dan hier alles wat je moet weten over dé game van het moment!

Gesponsorde artikelen