Ook Marine le Pen in bed met Putin: kreeg al 11 miljoen voor haar campagne van de Russen

Het Franse Front National heeft al voor in totaal 11 miljoen euro vanuit Rusland gekregen sinds 2014 voor de campagne van Marine Le Pen om president te worden. Ze moest in ruil daarvoor Putin steunen in diens bezetting van de Krim. 

In totaal zou Le Pen bijna 29 miljoen euro gevraagd hebben aan de First Czech-Russian Bank in Moskou. In ruil voor het bedrag beloofde ze als Franse president de Krim als Russisch grondgebied te zullen erkennen.

Het geld zou Le Pen wel zijn toegezegd, maar er is iets misgelopen met de de FCRB, de First Czech Russian Bank, langs waar het geld zou komen. Die bank heeft nauwe banden met Putin en met het Kremlin.

De Franse nieuwssite Mediapart heeft sms-berichten van vertrouwelingen van de Russische president Putin ingezien waaruit zou blijken dat door het Kremlin gesteunde banken de campagne van Front National zouden financieren.

Onderzoek

Le Pen kreeg al 11 miljoen uit Rusland zo. Twee miljoen daarvan kwam via Cotelec, een door de Russen gerund fonds dat opereert vanuit Cyprus.

Het Amerikaans Republikeinse congreslid Mike Turner wil de zaak laten onderzoeken. Turner is lid van het Comité Inlichtingen van het Amerikaanse congres. Volgens Turner zijn de contracten die zijn gesloten tussen Le Pen en het Kremlin sowieso in strijd zijn met sancties van de Europese Unie op Rusland, opgelegd vanwege de Russische inmenging in Oekraïne.

De eerste schijf van 9 miljoen werd in maart 2014 overgemaakt, rond het Russisch referendum over de Krim en enkele dagen voordat Le Pen officieel haar steun voor de annexatie bekendmaakte.

Meer
Lees meer...