Ook wie dat zelden doet moet vanavond op Canvas afstemmen: er start een steengoede IJslandse tv-serie

IJsland, een Scandinavisch verhaal, IJsland, een spannende moordzaak, … En hebben we al gezegd dat alles zich in het prachtige IJsland afspeelt? Dit weekend start op Canvas ‘Trapped’, een serie die nog maar eens bewijst hoe goed ze in Scandinavische landen fictie kunnen maken. Het is een donkere reeks, en dat heeft vooral te maken met het feit dat het winter is en grote delen van het land ontoegankelijk zijn. Agatha Christie in IJsland, of is het dan Agatha Chrisdottir?

Dat je niet altijd op de Amerikaanse markt moet kijken voor sterke tv-series wisten we al. Maar Trapped toont aan dat je geen groot publiek nodig hebt om een meesterwerk te maken. Kijk maar naar Beau Séjour, dat net bewezen heeft dat ook het kleine Vlaanderen een groot netwerk zoals Netflix kan veroveren. Trapped is één van de eerste succesreeksen van onze IJslandse vrienden. Het verhaal is op en top Scandinavisch, waardoor fans van The Bridge en The Killing er bijvoorbeeld snel voor gewonnen zullen zijn.

Maar wat Trapped uniek maakt is het feit dat alles zich in één van de mooiste landen ter wereld afspeelt. Iedereen droomt er wel stiekem van om eens door IJsland te reizen. En ook al is het in veel scènes donker, toch voel je constant het magische van de omgeving.

VRT

Het begint bij een moord

Het verhaal begint precies zoals je dat van een Scandinavische (en vaak ook wel Vlaamse) fictiereeksen mag verwachten: er is een moord gepleegd. Maar probeer eens een zaak op te lossen aan het eind van de wereld, want daar lijkt het wel een beetje op. Vissers hebben een verminkt lichaam uit hun netten gehaald. Op dat moment is net een ferryboot uit Denemarken aangemeerd, waardoor ze meteen met een heel schip vol verdachten zitten. Het is immers heel goed mogelijk dat het lijk van boord is gegooid.

Iedereen moet daardoor aanvankelijk op de boot blijven. De situatie wordt nog moeilijker omdat er een serieuze sneeuwstorm woedt. Het stadje Seyðisfjörður is daardoor volledig geïsoleerd en de rechercheurs uit de hoofdstad Reykjavik mogen niet vertrekken om de lokale politie te helpen. Zo staan de agenten, die er meestal niet veel meemaken, plots voor hun eigen moordonderzoek met tientallen potentiële daders.

VRT

En daar blijft het niet bij, want ook mensenhandel heeft het stadje plots in z’n greep. Er komen zelfs Chinezen aan land die willen komen investeren, omdat ze denken dat het stadje op een strategische plaats langs een toekomstige zeeroute ligt. Chaos alom dus in het doorgaans zo rustige Seyðisfjörður.

Andri Olafsson is de inspecteur die bij gebrek aan versterking het hele onderzoek moet leiden en ondertussen rapporteert aan zijn collega’s in Reykjavik. Ook het privéleven van de inspecteur krijgen we te zien: hij is net gescheiden, zijn ex heeft al een andere, en zijn dochters spelen de baas thuis.

Bijna heel IJsland keek ernaar

De serie is gemaakt door Baltasar Kormákur, de regisseur van de film Everest. Met deze serie heeft hij misschien een nog groter succes te pakken. Je weet sinds het EK dat statistieken in IJsland soms redelijk zot kunnen zijn – toen was zo’n 10 procent van het land in Frankrijk, en bijna iedereen keek op televisie naar de wedstrijden van hun land. Trapped heeft op de IJslandse televisie een marktaandeel tot 96,5 procent gehaald. Dat betekent dat minstens negen op de tien kijkers er rechtstreeks naar gekeken hebben. Ter vergelijking: Beau Séjour haalde vorige zondag een marktaandeel van 48,6 procent.

VRT
VRT

Om het nog wat gekker te maken: telkens wanneer Trapped op televisie was, halveerde het waterverbruik. Meteen na de uitzending verdubbelde dat verbruik: iedereen ging toen tegelijk naar het toilet. Natuurlijk is dat maar relatief als je weet dat er zo’n 320.000 IJslanders zijn. Toen BBC 4 de reeks uitzond waren er zelfs drie keer meer kijkers. Canvas zal uiteraard al heel blij zijn mochten er evenveel Vlamingen als IJslanders kijken. De keuze voor de serie is niet vreemd, aangezien Trapped bekroond werd met de Prix Europa, de prijs voor beste fictiereeks.

IJslandse Depardieu

Wat Beau Séjour deed voor Lynn Van Royen heeft Trapped zeker ook gedaan voor hoofdrolspeler Olafur Darri Olafsson. Hij is sinds de serie een echte ster geworden. “Niet echt een typische held, maar Ólafur Darri was vanaf het begin mijn eerste keuze voor deze hoofdrol. Hij is een soort IJslandse Gérard Depardieu geworden. De vrouwen zijn gek op hem, echt waar”, aldus regisseur Kormákur. Hij ziet er een beetje uit als een restant uit het tijdperk van de vikingen, maar zijn rol is veel zachtaardiger dan dat.

VRT

Eigenlijk is hij ook een beetje Amerikaan, want Olafsson werd geboren in The States. Hij speelde er ook al mee in films en series, waaronder een bijrol in True Detective. Dus als zijn gezicht je bekend voorkomt, dan is dat niet zo vreemd. Dat zijn achternaam dezelfde is als zijn personage in de reeks hoeft geen verrassing te zijn als je het systeem van de IJslandse achternamen een beetje kent. Het blijft wel een beetje vreemd dat hij zo plots een sekssymbool geworden is, waardoor ze hem al vergelijken met de Franse acteur Gerard Depardieu.

Trapped bestaat uit tien afleveringen. Het verhaal is heel beklijvend en kent voortdurend wendingen. De maker denkt door het succes aan een tweede deel. Maar enkel als hij inspiratie heeft voor een goed verhaal. Ook hierin lijkt de mentaliteit rond Trapped dezelfde als die rond Beau Séjour. Ook productiehuis De Mensen bevestigde aan ons dat ze er nog over nadenken of ze een vervolg gaan maken.

VRT

Trapped – iedere zaterdag om 20u35 op Canvas

Meer
Lees meer...