Opruimkoningin Marie Kondo geeft toe dat haar huis er niet meer netjes bijligt

De Japanse opruimexpert Marie Kondo (38) heeft toegegeven dat ze als jonge moeder niet meer altijd de tijd vindt om haar huis volledig op te ruimen. Dat is best opmerkelijk omdat Kondo wereldberoemd werd doordat ze mensen liet opruimen met haar KonMari-methode.

De wereld leerde Marie Kondo ooit kennen dankzij haar boek The Life-Changing Magic of Tidying Up, dat in 2011 geschreven is en de jaren erna vertaald werd naar heel wat talen. Vanaf 2019 groeide haar bekendheid verder dankzij Netflix. Daar kreeg ze met Tidying Up with Marie Kondo en Sparking Joy with Marie Kondo namelijk twee zeer succesvolle programma’s.

Nieuw boek

Sindsdien is de 38-jarige in Los Angeles wonende Japanse echter een moeder geworden van drie jonge kindjes en lijkt het opruimen een beetje naar het achterplan verdreven. Haar derde kind en eerste zoon werd in 2021 geboren en dat blijkt een grote impact te hebben op haar opruimgewoontes. Dat gaf Kondo zelf toe in een interview met The Washington Post. Daarin spreekt ze over haar nieuwste boek Marie Kondo’s Kurashi at Home: How to Organize Your Space and Achieve Your Ideal Life, dat als een realitycheck kan gezien worden.

“Opruimen betekent omgaan met alle ‘dingen’ in je leven. Dus, wat wil je echt op orde brengen?”, schrijft Marie Kondo in haar nieuwe boek. Aan The Washington Post legt ze uit wat ze daarmee bedoelt. “Mijn huis is rommelig, maar de manier waarop ik mijn tijd doorbreng, is de juiste manier voor mij op dit moment en in deze fase van mijn leven”, klinkt het.

Nieuw advies

Ze raadt dan ook iedereen aan om je eigen ritme en routine te vinden. Het nieuwe advies van Marie Kondo luidt om een haalbare ‘vreugderoutine’ te volgen, die tien dagen vol te houden en dan te zien of je je er beter door voelt. “Tot nu toe was ik een professionele opruimer, dus ik deed mijn best om mijn huis te allen tijde netjes te houden. Ik heb dat op een goede manier voor mij opgegeven. Nu realiseer ik me dat het voor mij belangrijk is om tijd met mijn kinderen thuis door te brengen”, legt ze uit.

Meer
Lees meer...