Opvallend: auteur Tom Lanoye roept Groen op het te proberen met De Wever en N-VA in Antwerpen

Opvallend: auteur Tom Lanoye roept Groen op het te proberen met De Wever en N-VA in Antwerpen

Een oproep op links die niet onopgemerkt voorbij gaat: schrijver en ook wel een beetje held op links Tom Lanoye wil dat Groen op z’n minst een deftige poging doet om in Antwerpen coalitie te vormen met de N-VA. Al jaren voert hij strijd tegen die partij, maar “als er ook maar een kleine kans is die polarisering met centrumrechts en -links te overstijgen, heb je de plicht om minstens te proberen”, vertelt hij aan De Tijd.

Ook schrijver Tom Lanoye vond het “slecht toneel”, de verzoeningspoging van Bart De Werver in het TV-programma van Paul Jambers. Maar in een opvallend gesprek met zakenkrant De Tijd haalt hij ook uit naar Wouter Van Besien. “Groen heeft dat slecht toneel beantwoord met slecht toneel. Je legt geen symbooldossiers neer in een uittredende gemeenteraad”, zo zet hij de Groene kopman in de hoek.

Maar Lanoye, toch wel jarenlang een van de critici van het beleid van de N-VA, in Antwerpen en nationaal, houdt een opvallend pleidooi. Hij wil dat Groen z’n koers bijstuurt en gaat praten met de N-VA en De Wever, om echt te pogen een coalitie te vormen. “Ja, het is onduidelijk of hij het meent met zijn plotse grote droom. Maar die is wel fantastisch. Sinds de jaren 80 is Antwerpen volstrekt versplinterd. (…) Als er ook maar een kleine kans is die polarisering met centrumrechts en -links te overstijgen, heb je de plicht om minstens te proberen.”

Met N-VA, Groen én sp.a

Lanoye ziet ook al een droomcoalitie in Antwerpen: met N-VA en Groen, maar ook “liefst met sp.a erbij”. Hij merkt ook op dat “Groen en N-VA al samenwerken in districten en andere steden”. Maar “hoe groter het bestuur, hoe ideologischer de debatten.”

Hij schetst meteen ook de contouren van de deal: De Wever zal uit z’n rol moeten treden van aanvallende partijvoorzitter. “De rol van tamboer-majoor als leider van de grootste partij is niet te verzoenen met die van burgervader.” Die eis was eerder al door Kristof Calvo en Wouter Van Besien zelf geformuleerd: voor hen mag De Wever niet langer cumuleren. Het zou meteen een slimme zet kunnen zijn om De Wever nationaal te ‘neutraliseren’: hem in Antwerpen de vredespijp aanreiken maar doorduwen op het doorknippen van de band met N-VA nationaal.

Over het hoofddoekenverbod toont Lanoye, die zelf geen politieke ambities meer heeft maar ooit op de lijst van Agalev stond, de voorganger van Groen, zich meer gematigd. Het is niet absoluut nodig daar een veto over te stellen zegt hij, zolang de praktijktesten er maar komen.

epa

Gesponsorde artikelen