Overdag geen homo’s meer op Hongaarse tv: Orban verbiedt nu ook ‘populariseren’ van homoseksualiteit

In Hongarije is een wet goedgekeurd die het ‘populariseren’ van homoseksualiteit of geslachtsverandering strafbaar maakt. Er mag niet meer worden over gepraat in het onderwijs en het mag niet meer worden getoond op televisie tussen 5 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds. Het is de nieuwste aanval van potentaat Viktor Orban op LGBT-mensen, die hij als een vijand van de staat en van christelijke waarden bestempelt.

Het Hongaarse parlement keurde deze week wetgeving goed die initieel diende om de straffen voor seksuele misdrijven tegen kinderen te verhogen, maar last-minute wijzigingen in de wet, die er kwam door publieke verontwaardiging na een reeks seksschandalen waarbij regeringspartijen en regeringsfunctionarissen betrokken waren, omvatten ook beperkingen tegen het tonen of ‘populariseren’ van homoseksualiteit en ‘alles dat geslacht promoot dat afwijkt van het geslacht dat bij de geboorte is toegewezen’.

Critici van Orban zeggen dat de wijzigingen zijn aangebracht om de LGBT-gemeenschap aan te vallen in een poging om de steun van zijn conservatieve basis te verzamelen en de focus te verleggen van de mislukkingen van zijn regering voorafgaand aan de verkiezingen in 2022.

Geen homo’s meer op televisie overdag

Media mogen homoseksualiteit en andere LGBT-content alleen nog tonen tussen 22 uur en 5 uur ’s ochtends. De beperkingen strekken zich ook uit tot advertenties en zelfs seksuele voorlichting in school. ‘Afwijkend seksueel gedrag’ mag daar niet meer aan bod komen.

Orban profileert zich steeds meer als een beschermer van traditionele christelijke waarden, hoewel dat beeld de afgelopen jaren enigszins is ondermijnd door de seksschandalen waarbij functionarissen en bondgenoten van zijn Fidesz-partij betrokken waren.

Vorig jaar werd een Hongaarse diplomaat in Peru veroordeeld voor het bezit van kinderpornografie en kreeg hij een boete van 1.500 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf nadat hij naar huis was gestuurd en in Hongarije was aangeklaagd. Die zaak, die de publieke druk aanwakkerde om strengere straffen op te leggen voor pedofiliemisdrijven, was slechts één in een reeks schandalen die het vertrouwen van het publiek in de regering van de Orban hebben ondermijnd.

Koppelen pedofilie aan LGBT-gemeenschap levert stemmen op

Het bekendste is dat van Jozsef Szajer, een van de oprichters van het Fidesz, de partij van Orbán. De Europarlementariër werd gepakt toen hij probeerde te ontsnappen toen de politie binnenviel bij een lockdown seksfeestje in Brussel. Szajer probeerde halfnaakt te vluchten van het niet-coronaproof homofeest. Via een dakgoot en een regenpijp trachtte hij nog te ontsnappen, maar uiteindelijk was de politie hem te snel af. De steun en toeverlaat van Orbán in Brussel nam ontslag. Velen zagen in hem de ideologische architect van de politiek die Orbán uitvoert. Zo heeft Fidesz zich jaren ingespannen om de rechten van homo’s in Hongarije te beperken.

De last-minute toevoegingen aan de wetgeving die deze week werd goedgekeurd bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. Maar ook contentaanbieders zoals RTL Klub, de grootste commerciële televisiezender van Hongarije, en de Hongaarse Reclamevereniging zijn tegen de nieuwe wet ingegaan en stellen dat de regels hen ervan weerhouden de diversiteit van de samenleving weer te geven.

Het koppelen van de LGBT-gemeenschap aan pedofilie is een tactiek die Orban en zijn partij punten kan opleveren bij conservatieve kiezers op het platteland, van wie velen, aangespoord door een gestage stroom van overheidspropaganda, de regering zien als een bolwerk tegen het kosmopolitische liberalisme dat wordt gesymboliseerd door politieke oppositiefiguren in de hoofdstad.

Vorig jaar heeft het door Fidesz gecontroleerde parlement ondermeer wetgeving aangenomen die homoparen effectief verbiedt om kinderen te adopteren in Hongarije.

Lees ook:

(evb)

Meer
Lees meer...