Overheden kunnen rechtstreeks meeluisteren via Vodafone-netwerk

Verschillende overheden hebben rechtstreeks toegang tot het netwerk van Vodafone. Zij kunnen dus zonder bevelschrift van een rechter gesprekken afluisteren en er informatie over opzoeken. Dat heeft de telecomprovider zelf toegegeven in de Britse krant The Guardian. Vodafone opereert in 29 landen, België is daar niet bij.

Maar liefst zes overheden hebben rechtstreeks toegang tot zowel de gesprekken van Vodafone-klanten als tot de info over die gesprekken, de datum, de plaats en de duur. De telecomprovider stapt zelf met het nieuws naar de pers, omdat ze naar eigen zeggen meer openheid willen geven over wat overheden kunnen weten over gebruikers. Welke zes landen dat kunnen en doen, is niet duidelijk. Vodafone is wereldwijd in 29 landen actief, maar niet in België.

“We roepen op om een einde te maken aan de directe toegang”, zegt Vodafone-privacydirecteur Stephen Deadman in de krant The Guardian. “Zonder officieel bevelschrift is er geen transparantie. Als we een verzoek krijgen, kunnen we in opstand komen tegen de opsporingsdienst.”

‘Power to you’

Maar Vodafone, een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie ter wereld, is niet alleen naar de pers gestapt, het publiceert vandaag ook een 40.000 woorden tellend rapport: het Law Enforcement Disclosure Report. Daarin staat onder meer hoe vaak overheden informatie van burgers opvragen en welke reden ze daarvoor geven. Allicht probeert het bedrijf zo trouw te blijven aan haar motto: ‘Vodafone, power to you’.

Ook ons land staat in het rapport. Vodafone is niet actief in ons land, maar onze overheid heeft ook geen directe toegang tot de netwerken van mobiele operatoren als Proximus, Mobistar en Base. Als het wil meeluisteren moet het een verzoekschrift indienen.

In 2013 heeft onze overheid dat blijkbaar twee keer gedaan. Ter vergelijking: Italië heeft datzelfde jaar meer dan 600.000 keer meegeluisterd. En Nederland heeft vorig jaar meer dan 100.000 verzoeken ingediend. 

Andere providers

Het is de eerste keer dat een telecomprovider op die manier uit de doeken doet hoe en op welke schaal de burgers bespioneerd worden. Nochtans beweert Vodafone ook dat andere providers in exact dezelfde situatie zitten en dus overheden directe toegang geven tot hun netwerk.

Meer
Lees meer...