Left Right
scrollTop top

Overlegcomité beslist: winkels en contactberoepen sluiten en buitenbubbel opnieuw kleiner


Alexander De Croo persconferentie Overlegcomité
© Alexander De Croo – Bron: Isopix

Doordat de coronacijfers in ons land al enige tijd opnieuw de foute kant uitgaan, kwam het Overlegcomité deze morgen vervroegd opnieuw bijeen. Daar is beslist om een paaspauze van vier weken in te voeren. Dat wil zeggen dat niet-essentiële winkels – behalve op afspraak – en niet-medische contactberoepen verplicht moeten sluiten. Ook schakelt het lager en secundair onderwijs vanaf maandag over op afstandsonderwijs.

“Na een lange periode van stabiliteit zien we dat nu ook in ons land de Britse variant de dominante variant geworden is”, begint premier Alexander De Croo de persconferentie na het Overlegcomité. Hij wees daarna op de stijgende coronacijfers en de toegenomen druk in de ziekenhuizen.

“We zijn er ons van bewust dat de beslissing die we nemen zeer lastig is, maar een andere beslissing nemen kan zorgen voor een nog veel lastigere situatie”, klonk het. “Daarom heeft het Overlegcomité gekozen voor de korte pijn, een soort paaspauze van vier weken.”

Deze maatregelen worden genomen:

Onderwijs

Het lager en secundair onderwijs schakelt vanaf maandag over op afstandsonderwijs. Dat wil concreet zeggen dat de paasvakantie één week vroeger ingaat. Hetzelfde geldt ook voor het hoger onderwijs, al was daar op de meeste plaatsen sowieso al afstandsonderwijs van kracht.

De bedoeling is om terug contactonderwijs te hebben vanaf maandag 19 april. Voor het kleuteronderwijs blijven scholen wel open. Ook examens gaan gewoon door.

Niet-essentiële winkels

Zogenaamde niet-essentiële winkels moeten vanaf zaterdag sluiten en zullen enkel nog op afspraak te bezoeken zijn. Alexander De Croo verwijst daarbij naar Nederland waar zo’n systeem al langer van kracht is. Voor grote winkels zouden zo maximum 50 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn, voor kleinere winkels zijn dat uiteraard minder mensen.

Contactberoepen

Ook voor niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, was er slecht nieuws. Zij zijn nog maar juist opnieuw mogen opengaan, maar moeten dus al opnieuw dicht.

Buitenbubbel

De versoepeling voor de buitenbubbels die begin maart is ingevoerd, wordt al opnieuw teruggedraaid. In open lucht mag je weer maar met maximaal vier mensen tegelijk afspreken in plaats van met tien.

Dit verandert niet:

De avondklok wordt in ons land niet aangepast. Die blijft in Vlaanderen en Wallonië dus gelden van 0 uur tot 5 uur. In Brussel is de avondklok van kracht van 22 uur tot 6 uur. Ook verplaatsingen worden niet beperkt.

Het verbod op niet-essentiële reizen van en naar België blijft ook van kracht. Premier De Croo kondigde aan dat daar tijdens de paasvakantie strenger zal op gecontroleerd worden. Eerder raakte al bekend dat dat reisverbod eindigt na de paasvakantie, op 18 april.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…