Dit heeft het Overlegcomité beslist: buitenbubbels van 10 personen, horeca open op 1 mei

Alle Belgische ogen waren vanavond op premier Alexander De Croo (Open Vld) gericht. Hij maakte namelijk officieel bekend wat het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land vanmiddag heeft beslist. Zo zal het vanaf komende maandag toegelaten zijn om buiten (op afstand) af te spreken in bubbels van 10 personen. Daarnaast gaf het Overlegcomité ook perspectief aan horecazaken. Die mogen op 1 mei opnieuw de deuren openen.

Het verschil met de persconferentie van vorige week is gigantisch. Toen besliste het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land om niets te beslissen. De coronacijfers gingen namelijk opnieuw de verkeerde richting uit, en maatregelen versoepelen was niet aan de orde. Die cijfers zijn de voorbije week minder slecht geëvolueerd dan gevreesd, en dus is het nu wel tijd voor versoepelingen én verder perspectief.

Buitenbubbels van 10 personen

Zo zullen we vanaf komende maandag, 8 maart, buiten met een groep van 10 personen mogen afspreken. In die zogenaamde ‘buitenbubbel‘ moet anderhalve meter afstand gehouden worden én moeten we een mondmasker dragen.

De Croo benadrukt dat het voor de mentale en fysieke gezondheid van de mensen van groot belang is dat er perspectief komt. Meer sociaal contact is daar een eerste stap in. De versoepelingen buiten moeten de bevolking zuurstof geven om de andere maatregelen (binnenshuis) wél strikt te blijven naleven.

Nog vanaf komende maandag zullen op begrafenissen en uitvaarten opnieuw 50 aanwezigen mogen zijn. Momenteel mogen maximaal 15 mensen een begrafenis of uitvaart bijwonen.

Perspectief

15 maart

De ‘buitenbubbel’ en versoepelingen rond begrafenissen zijn de enige versoepelingen die snel ingevoerd worden. Maar ook daarna zijn al enkele versoepelingen (onder voorbehoud) gepland. Zo zullen leerlingen uit het beroeps- en buitengewoon onderwijs vanaf dan opnieuw voltijds naar school kunnen. Ook buitenschoolse uitstappen die maximaal één dag duren, kunnen vanaf 15 maart opnieuw georganiseerd worden.

Studenten uit het hoger onderwijs kunnen vanaf 15 maart opnieuw één dag per week naar school. Over de veelbesproken kotbubbel, heeft de premier niets gezegd.

April

Vanaf april zal het (als de cijfers gunstig evolueren) mogelijk zijn om in georganiseerde groepen van 10 personen buiten te sporten. Bovendien zullen dan ook allerlei evenementen en erediensten in openlucht 50 aanwezigen mogen tellen. Die mensen moeten wel allemaal een mondmasker dragen. Daarnaast zullen ook pretparken de deuren opnieuw mogen openen.

Groepen van maximaal 25 personen die bestaan uit kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen in de paasvakantie op kamp. Op dat moment zal het verbod op niet-essentiële reizen nog gelden. Dat is namelijk verlengd tot minstens 19 april. De regering bekijkt op 26 maart of het verbod nog langer zal gelden.

Vanaf 19 april (na de paasvakantie) kunnen alle leerlingen uit het secundair onderwijs opnieuw voltijds naar school.

Mei

De horeca mag op 1 mei opnieuw de deuren openen. Ook de evenementen- en cultuursector kan dan opnieuw van start gaan, als de cijfers gunstig blijven evolueren. De precieze voorwaarden die dan zullen gelden, worden op een later tijdstip nog besproken. Het is nu al zeker dat er massaal zal worden ingezet op sneltesten en zelftesten.

Meer
Lees meer...