Reisverbod in België eindigt na paasvakantie op 19 april

Het verbod op niet-essentiële reizen van en naar België heeft een officiële einddatum gekregen. In het nieuwe ministerieel besluit over de coronamaatregelen dat vandaag verschenen is, staat namelijk dat het reisverbod aangehouden blijft tot en met 18 april. Daarna zal de regel wel niet meer verlengd worden.

Het verbod op niet-essentiële reizen in België is al van bij de invoering eind januari controversieel. Zowel vanuit politieke hoek als vanuit het bedrijfsleven kwam er steeds meer tegenkanting.

Druk vanuit Europa

Ook de Europese Commissie heeft van bij het begin kritiek op de maatregel. Zij vinden het reisverbod disproportioneel en in strijd met het vrij personenverkeer binnen de EU. Europa pleit voor andere maatregelen zoals testen en een verplichte quarantaine voor terugkerende reizigers. De meeste andere landen in de Europese Unie proberen op die manier besmette personen en nieuwe varianten van het coronavirus buiten te houden.

Het ziet er nu naar uit dat België toegeeft aan de druk van Europa. In het zojuist gepubliceerde ministerieel besluit valt namelijk te lezen dat het artikel over het huidige reisverbod vanaf 19 april vervangen wordt. Dan gaan opnieuw de regels in van voordien. Reizen binnen de Europese Unie is dan opnieuw toegelaten, maar wel nog steeds sterk afgeraden.

Einde paasvakantie

Toch blijft het reisverbod wel nog bijna één maand behouden. Nochtans had minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) twee weken geleden nog gezegd dat het mogelijk al vroeger dan 18 april kon opgeheven worden. “Doordat de dreiging van nieuwe varianten en mutaties reëel blijft en door de stijging van de cijfers moet het verbod op niet-essentiële reizen nog aangehouden worden tot en met 18 april 2021, in het bijzonder gelet op de paasvakantie waarbij een verhoogd aantal reizen een bijkomend risico zou vormen op de import van de varianten”, valt te lezen als argumentatie in het ministerieel besluit.

Meer
Lees meer...