Left Right
scrollTop top

Overlegcomité: Dit staat vandaag op de planning


Alexander De Croo overlegcomité
© Isopix

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Daarbij zal, zoals op het vorige Overlegcomité afgesproken werd, beslist worden of de kappers komend weekend opnieuw mogen openen. Daarnaast ligt ook de heropening van dierentuinen en vakantieparken op tafel.

Het is een belangrijke dag voor de kappers in ons land want vandaag krijgen ze eindelijk te horen of ze volgende week opnieuw hun deuren zullen mogen openen. Daarnaast liggen nog enkele andere zaken op de vergadertafel.

Kappers

De grote vraag op het Overlegcomité is vandaag of de kappers opnieuw hun deuren mogen openen. De kappers zelf vragen al lang om een heropening en ook de vraag bij klanten is groot. Op het vorige Overlegcomité liet premier Alexander De Croo weten dat de kappers mogelijk kunnen heropenen op zaterdag 13 februari op voorwaarde dat de cijfers in verband met het coronavirus in ons land tegen dan gedaald waren. Daarover zou dan een week eerder de beslissing vallen en die dag is vandaag aangebroken.

Wanneer we kijken naar de coronacijfers in ons land, dan zien we inderdaad dat die over het algemeen de goede richting uitgaan. Zo daalt het aantal overlijdens nu al drie dagen op rij sterk en ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Het aantal nieuwe besmettingen neemt wel toe, maar dat hangt vooral samen met een toenemend aantal afgenomen tests. Daardoor hopen veel kappers dat ze vandaag goed nieuws te horen zullen krijgen.

“Sociale noodzaak”

Virologen lieten de afgelopen dagen echter weten dat ze geen voorstander zijn van de heropening van de kapperszaken. Maar premier De Croo verklaarde gisteren nog in de Kamer dat hij de heropening van de kappers ziet als een “sociale noodzaak”. Daardoor lijkt de kans dus groot dat de kappers inderdaad volgende week opnieuw klanten zullen mogen ontvangen.

Als de kappers daadwerkelijk opnieuw hun deuren mogen openen, zal dat uiteraard onder strenge voorwaarden zijn. Ook daarover wordt vandaag beslist. Vermoedelijk zullen kappers zo maar één klant mogen ontvangen per 10 vierkante meter. Klanten zullen ook buiten moeten wachten voor hun afspraak en na elke klant moet de zaak ontsmet worden. Alle klanten moeten een mondmasker dragen, de kappers zelf zullen mogelijk verplicht een FFP2-masker moeten dragen.

Daarnaast is het ook afwachten wat er beslist zal worden over de andere contactberoepen. Ook die vragen al lang naar een heropening maar werden voorlopig nog niet aangehaald.

Dierentuinen en vakantieparken

Verder ligt ook de heropening van de dierentuinen en vakantieparken in ons land op tafel. De Raad van State oordeelde zo eerder deze week nog dat de sluiting van vakantieparken en campings discriminerend is. Hotels mogen namelijk wel hun deuren openen, terwijl vakantieparken en campings dat niet mogen. Doordat de Raad van State gisteren oordeelde dat de sluiting van vakantieparken en campings discriminerend is, zal de bepaling op maandag 8 februari geschorst worden. Het Overlegcomité zal vandaag dus moeten beslissen of de vakantieparken en campings hun deuren mogen openen of ze zullen betere argumenten moeten geven om een sluiting te verantwoorden.

Andere versoepelingen lijken momenteel nog niet aan de orde. Zo moeten we vandaag dus geen datum voor de heropening van horecazaken of fitnesscentra verwachten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…