Experts stellen zich vragen bij heropening kappers: “Tot 10.000 extra besmettingen per week”

De kappers kregen op Overlegcomité vorige week eindelijk hoopgevend nieuws te horen. Als alles goed gaat, mogen ze 13 februari weer openen. Of het echt zo ver komt, blijkt echter nogal twijfelachtig. Experts vrezen namelijk dat die heropening voor heel wat nieuwe besmettingen kan zorgen.

De discussie rond de sluiting van kappers tijdens de coronacrisis in België sleept al lang aan. Zij zijn – net als andere contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten – ondertussen al bijna drie maanden dicht. De Kappersfederatie trok dan ook al meermaals aan de alarmbel.

Die noodkreet kreeg vorige week vrijdag op het Overlegcomité eindelijk gehoor. De regering besliste daar dat niet-medische contactberoepen opnieuw aan de slag op 13 februari als de situatie positief evolueert tegen dan. Op 5 februari zou daarover de definitieve beslissing genomen worden.

Advies experten

Daarmee blijkt de regering in te gaan tegen het advies van de expertengroep GEMS. Die hadden volgens De Morgen namelijk aangeraden om contactberoepen nog niet te laten heropstarten. Zij vrezen namelijk dat een heropening van de kappers het aantal besmettingen in ons land de hoogte kan injagen.

De experten baseren zich daarvoor op cijfers van in oktober en november vorig jaar. Toen mochten kappers wel open onder voorwaarden. Ondanks de bescherming lag volgens De Standaard in die periode de besmettingsgraad bij kappers twee keer zo hoog lag als bij de algemene bevolking. Bij schoonheidsspecialisten lag het aantal besmettingen zelfs nog hoger.

2.000 tot 10.000 besmettingen per week

In hun advies aan de regering heeft de GEMS zelfs berekend voor hoeveel extra besmettingen die heropening van kappers en andere contactberoepen kan zorgen. Daarbij komen ze per week uit op 2.000 tot 10.000 gevallen.

Meer
Lees meer...