Overlegcomité: Scholen sluiten tot 15 november, geen bezoekers thuis en niet-essentiële winkels gaan dicht

Het Overlegcomité heeft vandaag enkele nieuwe maatregelen vastgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in vanaf middernacht de nacht van zondag op maandag en zullen gelden voor minstens zes weken. Op 1 december komt er een herevaluatie.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stijgen en de ziekenhuizen kunnen de druk bijna niet meer aan. “Tegen midden november zullen minstens 10.000 mensen in het ziekenhuis liggen, waarvan 2.800 op de afdeling intensieve zorgen”, zo sprak premier Alexander De Croo (Open Vld) tijdens de persconferentie. Het is volgens de premier vooral belangrijk om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.

Daarom was er vandaag al opnieuw een Overlegcomité waarbij de bevoegde ministers advies krijgen van de expertengroep Celeval. Daar werden enkele nieuwe maatregelen vastgelegd.

Scholen dicht tot 15 november

Eerder werd al beslist dat de herfstvakantie verlengd werd tot en met woensdag 11 november, maar nu is beslist dat de scholen ook op de laatste twee dagen van die schoolweek niet zullen openen.

De herfstvakantie zal zo dus duren tot 15 november waardoor de scholen pas op maandag 16 november opnieuw hun deuren zullen openen. Vanaf dan zullen de leerlingen van de tweede en de derde graad middelbaar onderwijs maximaal 50 procent contactonderwijs krijgen. Enkel de leerlingen van het basisonderwijs en de eerste graad zullen ook echt opnieuw voltijds naar de schoolbanken gaan.

Het hoger onderwijs zal tot het einde van het jaar volledig afstandsonderwijs moeten aanbieden.

Geen bezoek thuis

Voorlopig hadden we één knuffelcontact en mochten we daarbovenop nog drie mensen bij ons thuis uitnodigen. Met die bezoekers moesten we wel afstand houden.

Die extra bezoekers worden nu geschrapt. Het knuffelcontact blijft behouden en is de enige persoon die je thuis mag uitnodigen. Andere mensen bij je thuis uitnodigen, is niet langer mogelijk. Alleenstaanden mogen wel nog één extra persoon uitnodigen bij hen thuis.

In open lucht mag je wel nog met vier personen afspreken om bijvoorbeeld te gaan wandelen. Dat moet dan gebeuren met mondmasker en met sociale afstand.

Niet-essentiële winkels dicht

Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en multimediawinkels, zullen opnieuw hun deuren moeten sluiten. Supermarkten blijven wel gewoon open.

Daarbij mogen niet-essentiële winkels wel een afhaalsysteem op poten zetten, waarbij je wel je aankopen online mag bestellen en aan de winkel mag gaan afhalen. Ook leveren aan huis blijft uiteraard mogelijk.

Telewerk verplicht

Telewerken wordt verplicht voor alle beroepen waarbij dat mogelijk is.

Contactberoepen verboden

Tot slot moeten ook de contactberoepen, zoals de kapper en de schoonheidsspecialist, opnieuw hun deuren sluiten.

Dierentuinen dicht

Eerder werd er nog beslist dat pretparken hun deuren moesten sluiten, maar dat de openlucht-ruimtes van dierentuinen wel open konden blijven. Maar dat wordt nu verstrengd, waardoor ook de dierentuinen verplicht worden hun deuren te sluiten.

Ook vakantieparken zullen vanaf 3 november hun deuren moeten sluiten. De zwembaden en restaurants blijven daar nu al dicht.

Niet-essentiële verplaatsingen blijven mogelijk, avondklok ongewijzigd

We mogen nog steeds niet-essentiële verplaatsingen doen, maar we moeten deze wel in de mate van het mogelijke vermijden. Je mag de komende maand dus wel in eigen land op vakantie, maar de restaurants van hotels moeten wel hun deuren sluiten. Er mag wel eten naar de hotelkamers gebracht worden door roomservice.

Ook de avondklok blijft ongewijzigd. We mogen dus nog steeds niet buiten komen tussen middernacht en 5 uur ’s morgens.

Meer
Lees meer...