Waarom kappers niet moeten rekenen op versoepelingen van het Overlegcomité

Het Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen om de situatie rond het coronavirus in ons land te bespreken. Hoewel minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) al liet weten dat er geen versoepelingen komen, hopen sommigen toch op een uitzondering voor contactberoepen zoals kappers. Dit is waarom kappers ook de komende tijd gesloten zullen blijven.

De discussie rond de sluiting van kappers tijdens de coronacrisis in België sleept al lang aan. Terwijl ze tijdens de eerste lockdown juist als één van de weinige handelszaken mochten openblijven, zijn ze ze nu al meer dan twee maanden verplicht dicht.

Voor de feestdagen was er – op vraag van de PS en MR – even sprake van om kappers opnieuw te laten openen. België was toen namelijk het enige land op het Europese vasteland waar kappers nog niet mochten openen. Kort daarna verslechterden de cijfers echter opnieuw en besloten ook andere landen om contactberoepen te verbieden.

Veel besmettingen

De hoop van kappers om snel opnieuw te mogen openen, kreeg eind december een dreun. Toen bleek uit een rapport van de expertengroep namelijk dat kappers en schoonheidsspecialisten in het najaar opvallend vaker besmet waren geraakt met het coronavirus dan personen met andere beroepen.

Deze studie wijst er ook op dat de vraag van de kappers om opnieuw te mogen openen dan ook vooral door economische redenen is ingegeven. Heel wat zaken vrezen namelijk failliet te gaan.

Perspectief

Veel kappers vragen dan ook niet per se om direct opnieuw te mogen openen. Ze willen vooral perspectief krijgen van de regering. De meeste zaken worden namelijk overstelpt met telefoontjes voor reservaties, maar die kunnen ze niet vastleggen. Minister Vandenbroucke en premier Alexander De Croo (Open Vld) willen dat perspectief wel geven, maar kunnen moeilijk voorspellen hoe de cijfers in ons land zullen evolueren.

Op dit moment gaan die voorzichtig de goede richting uit en daalt de bezettingsgraad in de ziekenhuizen. De bijna 1.600 nieuwe besmettingen per dag is wel nog steeds dubbel zo hoog als de indicator die nodig is om te kunnen versoepelen. Bovendien wil de regering in de ziekenhuizen ook een buffer opbouwen om het zorgpersoneel rust te gunnen na een zware tweede golf.