Deze drie indicatoren bepalen wanneer er versoepelingen komen van de coronaregels

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenboucke (sp.a) heeft in Terzake op Canvas duiding gegeven over wanneer we in België een versoepeling van de coronamaatregelen mogen verwachten. Het Overlegcomité is daarvoor drie indicatoren overeen gekomen die in de gaten worden gehouden.

In tegenstelling tot wat sommigen hadden gehoopt, besliste het Overlegcomité vorige week vrijdag nog niet om de coronamaatregelen in ons land te versoepelen. Op het openen van de winkels en enkele andere kleine aanpassingen na, blijven die nog minstens enkele weken hetzelfde.

Dat er nu nog geen sprake is van versoepelingen, wil echter niet zeggen dat de bevoegde ministers er niet over gesproken hebben. Op het Overlegcomité is namelijk overeen gekomen om drie indicatoren in de gaten te houden. Die zullen bepalen wanneer er in België over versoepelingen gesproken kan worden. Dat legde minister van Volksgezondheid Frank Vandenboucke (sp.a) maandagavond uit in Terzake.

Drie indicatoren

 1. Dagelijkse aantal besmettingen
  • Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag moet 14 dagen lang onder de 800 zitten. “Dat moet je daarna drie weken volhouden”, voegt Vandenbroucke eraan toe.
  • Op dit moment worden dagelijks zo’n 2.400 nieuwe besmettingen geregistreerd.
 2. Aantal ziekenhuisopnames
  • Het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten moet onder de 75 blijven.
  • Op dit moment zitten we aan zo’n 229 opgenomen coronapatiënten per dag.
 3. Dalende tendens
  • Beide bovenstaande indicatoren moet ook nog steeds een dalende tendens vertonen voor er sprake kan zijn van versoepelingen.
  • Dat is op dit moment het geval, al dalen de cijfers van de ziekenhuisopnames wel iets trager dan de voorbije weken.
Meer
Lees meer...