Overlegcomité: winkels heropenen volgende week, versoepeling voor Kerstmis enkel voor alleenstaanden

Het Overlegcomité heeft een beslissing genomen over de coronamaatregelen in ons land de komende weken. Daarbij is amper ruimte voor versoepelingen. Alle winkels mogen op dinsdag 1 december wel opnieuw openen onder strenge voorwaarden. Alleenstaanden mogen rond kerst dan weer één extra knuffelcontact zien. De nieuwe maatregelen gelden tot 15 januari.

Het Overlegcomité besliste iets meer dan een maand geleden om de cafés en restaurants in ons land te sluiten. Twee weken later greep het Overlegcomité opnieuw in en besloot het om ook onder andere niet-essentiële winkels te sluiten.

De laatste tijd zijn de coronacijfers in ons land echter fors gedaald. De roep om versoepeling klinkt dan ook steeds luider. Daarom kwam het Overlegcomité vandaag samen om de coronaregels in ons land voor de komende tijd te bespreken.

“Veiligheid van iedereen voorop”

Op de persconferentie na dat overleg begon premier Alexander De Croo (Open Vld) met het vermelden van de betere coronacijfers. Hij wees er ook wel op dat de druk in de ziekenhuizen nog steeds groot is. “Daarom heeft het Overlegcomité beslist om zeer voorzichtig te zijn en onze veiligheid voorop te zetten”, zei hij. “Als we nu onvoorzichtig zijn, zetten we al onze inspanningen op het spel.”

De premier wees daarbij ook op het gevaar van de winterperiode. Uit onderzoek blijkt dat het coronavirus zich dan sneller verspreidt omdat mensen meer binnen zitten.

Winkels

Het Overlegcomité heeft beslist dat alle winkels vanaf dinsdag 1 december opnieuw mogen openen. Dat moet wel op een verantwoorde en veilige manier gebeuren. Dat wil zeggen dat funshopping niet in toegelaten.

De Croo riep iedereen daarbij ook op zijn verantwoordelijkheid te nemen. “Ontsmet je handen, keer later terug als het druk is en volg de instructies van het personeel”, zei hij. “Het laatste dat we willen, is te veel mensen samen zien.”

Halverwege januari

Voor grote verdere versoepelingen is het volgens Alexander De Croo nog te vroeg. “Daarvoor moeten de cijfers verder blijven dalen. Onze modellen tonen dat we – als we de inspanningen blijven leveren – halverwege januari op een punt zullen komen waarop meer versoepelingen mogelijk zijn”, legt hij uit om er snel een waarschuwing aan toe te voegen. “Dat zal wel enkel kunnen als iedereen zich in tussentijd aan de maatregelen blijft houden.”

Kerstmis

Voor Kerstmis komt er dus enkel een versoepeling voor alleenstaanden. De regering wil daarbij vermijden dat mensen rond Kerstmis alleen zitten. Op 24 en 25 december mogen alleenstaanden daarom hun twee contacten samen zien. Tot nu toe mochten zij met twee mensen contact hebben, maar mocht ze ie niet op hetzelfde moment zien. Daar komt nu voor twee dagen verandering in.

De avondklok tussen 0 uur en 5 uur blijft overigens wel van kracht.

Buitenland

Tot slot had premier De Croo het ook over reizen naar het buitenland. Hij beklemtoont dat niet-essentiële reizen afgeraden blijven. Er zal de komende tijd ook strenger gecontroleerd worden of mensen zich aan de verplichte quarantaine houden als ze terugkeren uit een rode zone. Daarvoor gaat de regering op sommige plaatsen grenscontroles houden waar ze zullen nagaan of het Passenger Locator Form ingevuld wordt.

Contactberoepen en horeca

Voor alle zaken die geen speciale vermelding kregen, geldt de simpele reden dat de regels blijven zoals ze waren. Contactberoepen blijven dus nog altijd gesloten. Het gaat dan over kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten …

Ook cafés en restaurants blijven nog steeds gesloten. Die zouden normaal gezien ten vroegste op 1 februari weer mogen openen.

Meer
Lees meer...