Coronavirus: alle cijfers dalen langzaam verder

Alle parameters die gebruikt worden om de coronacrisis in ons land te beschrijven, blijven verder dalen. Het gaat om een daling bij het aantal ziekenhuisopnames, het aantal overlijdens, én het aantal nieuwe bevestigde besmettingen.

De voorbije week (dus van 20 tot 26 november) werden elke dag gemiddeld 257 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Da’s een daling met ongeveer een derde in vergelijking met vorige week. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Gisteren nog zijn 254 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dezelfde dag mochten 343 coronapatiënten het ziekenhuis verlaten. Dat zorgt voor een totaal van 4.395 gehospitaliseerde Covid-patiënten. 1.034 van hen liggen op intensieve zorgen, waar 671 mensen extra zuurstof krijgen.

Gemiddeld 149 overlijdens

Ook het aantal overlijdens daalt verder. In de week van 17 tot 23 november was sprake van gemiddeld 149 mensen per dag die bezweken aan Covid-19. Da’s een daling met 21 procent in vergelijking met de week ervoor. Toen sprak Sciensano van bijna 190 overlijdens per dag.

Sinds het begin van de coronacrisis in ons land overleden nu al 16.219 mensen aan de gevolgen van Covid-19.

Elke dag 2.765 nieuwe besmettingen

In diezelfde week (van 17 tot 23 november) kwamen er elke dag 2.765 nieuwe besmettingen bij, 37 procent minder dan de week ervoor. Sinds afgelopen maandag is opnieuw de teststrategie aangepast. Nu worden ook weer mensen getest die een hoogrisicocontact hebben gehad, maar geen symptomen vertonen.

Overlegcomité

Later vandaag zit het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land opnieuw samen. Dat comité buigt zich onder andere over de heropening van niet-essentiële winkels. Die zou er volgende woensdag al komen. Winkeliers hebben de voorbije dagen enorm veel druk op de politiek gezet om hun winkels opnieuw te kunnen openen, en dat heeft blijkbaar succes gehad.

Een ander belangrijk punt op de agenda: de feestdagen. De meningen over tijdelijke versoepelingen zijn verdeeld. Zo willen CD&V, de groenen, MR en de N-VA dat de maatregelen een klein beetje versoepeld worden, zodat we een beperkt aantal mensen mogen ontvangen. Maar premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) volgen de virologen en zijn niet van plan om te versoepelen.

Meer
Lees meer...