De Croo spreekt zich in aanloop naar Overlegcomité uit over feestdagen en opening winkels

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in de Kamer vooruitgeblikt naar het Overlegcomité van morgen. Daar zal besproken worden welke coronamaaregelen in ons land de komende tijd van kracht zullen zijn. Zonder details te geven, liet De Croo wel al verstaan dat we geen grote versoepelingen moeten verwachten.

Het Overlegcomité besliste iets meer dan een maand geleden om de cafés en restaurants in ons land te sluiten. Twee weken later greep het Overlegcomité opnieuw in en besloot het om ook onder andere niet-essentiële winkels te sluiten. Die huidige regels blijven voorlopig van kracht tot 13 december.

Morgen – vrijdag 27 november – komt het Overlecomité opnieuw samen om de coronamaatregelen in ons land te bekijken. Daar zal niet alleen gekeken worden of er op korte termijn versoepelingen mogelijk zijn, maar ook wat er na 13 december moet gebeuren. De klemtoon ligt daarbij uiteraard op de feestdagen en wat daarvoor mogelijk zal zijn.

Kerstmis en nieuwjaar

“Ik zou de vooruitgang van de voorbije vier weken niet willen verspelen op vier dagen tijd. Het overgrote deel van de mensen begrijpt dat we kerst dit jaar anders zullen vieren”, tempert Alexander De Croo alvast de verwachtingen voor Kerstmis en nieuwjaar.

“Bij duizenden mensen staat er een lege stoel aan tafel, een stoel van iemand die we verloren zijn in de voorbije maanden. Ik zou niet willen dat er bij volgende kerst nog meer lege stoelen zijn omdat we er niet in slagen het nodige te doen. De kerstperiode is potentieel bijzonder gevaarlijk en we moeten niet nog meer smart creëren”, noteert VRT NWS.

Niet-essentiële winkels

Een ander heikel thema van de huidige coronaregels is de sluiting van de niet-essentiële winkels. Ondernemersorganisaties pleiten ervoor om die weer te laten openen. Daarbij krijgen ze onder andere de steun van minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR).

Voor hen had de premier wel goed nieuws. Zonder concreet te zijn, hintte hij namelijk naar een beperkte versoepeling. “Het zal een opdracht zijn voor velen zijn om ervoor te zorgen dat, als er een opening komt, die op een veilige manier kan plaatsvinden. Dat zal veel van de winkeliers en de lokale besturen vragen”, zei De Croo in de Kamer.

Meer
Lees meer...