Coronavirus: opnieuw minder ziekenhuispatiënten dan tijdens piek eerste golf

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft dalen. Momenteel zijn dat er zelfs voor het eerst minder dan tijdens de piek van de eerste golf. Da’s het geval voor zowel het aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 in het algemeen, als het aantal mensen op afdelingen intensieve zorgen.

De voorbije week (dus tussen 13 en 19 november) werden elke dag gemiddeld 372 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Een week eerder lag dat aantal nog 25 procent hoger, op bijna 500 ziekenhuisopnames per dag. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Gisteren werden 349 mensen opgenomen. 543 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Dat brengt het totaal op 5.650 coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarvan worden 1.284 mensen behandeld op afdelingen intensieve zorgen. 937 van hen krijgen extra zuurstof.

Lager dan piek eerste golf

Die aantallen liggen voor het eerst sinds de piek van de tweede golf weer lager dan tijdens de piek van de eerste golf. Op 6 april lagen 5.759 coronapatiënten in het ziekenhuis. Die speciale drempel hebben we 28 oktober overschreden. Gisteren zakte het totale aantal Covid-patiënten daar voor het eerst weer onder.

En vandaag is dat ook het geval voor het aantal coronapatiënten op afdelingen intensieve zorgen. Op het piekmoment van de eerste golf (op 8 april) waren daar 1.285 bedden bezet, dus eentje meer dan de 1.284 van vandaag.

Overlijdens en besmettingen dalen

Ook de andere parameters blijven rustig verder dalen. Zo overlijden nu dagelijks gemiddeld 186 mensen aan de gevolgen van Covid-19. Dat berekende Sciensano. Vorige week was nog sprake van 200 overlijdens per dag.

Ook het aantal besmettingen met het virus blijft dalen. Tussen 10 en 16 november werden nog 4.353 besmettingen met het virus vastgesteld. Een week eerder was nog sprake van 6.877 nieuwe besmettingen per dag. Belangrijk om weten is wel dat sinds eind oktober enkel nog mensen met symptomen worden getest.

In die week (van 10 tot 16 november) werden elke dag iets meer dan 28.000 mensen getest. Bijna 1 op 5 testen was positief. De positiviteitsratio bedraagt 18,7 procent. Da’s het aantal positieve testen in vergelijking met het totale aantal afgenomen testen.

Meer
Lees meer...