Coronacijfers: Aantal ziekenhuisopnames duikt onder 400

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames door besmettingen met het coronavirus in ons land blijft verder afnemen. Zo werden er op donderdag 12 november voor de eerste keer sinds 19 oktober minder dan 400 mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis.

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land blijven verder afnemen. Zo blijkt uit de cijfers op het dashboard van Sciensano.

Minder dan 400 ziekenhuisopnames

Op donderdag 12 november werden er in totaal 399 mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat daarbij om het laagste cijfers sinds 19 oktober en dus ook de eerste keer dat dit cijfer opnieuw onder de 400 duikt.

Het gemiddelde ligt wel nog steeds een stuk hoger met in de week van 6 tot en met 12 november gemiddeld 497 nieuwe opnames per dag. In totaal liggen er nu 7.010 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 1.452 op de afdelingen intensieve zorg. Dat zijn er 9 minder dan gisteren. Daardoor lijken we voorlopig dus wel onder de grens van 2.000 en is er dus voor elke patiënt nog steeds een bed vrij.

Het aantal overlijdens blijft nog steeds stijgen, maar de stijging neemt daarbij wel af. Het gaat nu om gemiddeld 196 overlijdens per dag, een week geleden ging het nog om gemiddeld 163 dagelijkse overlijdens. 

Aantal positieve tests neemt verder af

Door de gewijzigde teststrategie in ons land neemt het aantal besmettingen per dag fel af. In de week van 3 tot en met 9 november werden er gemiddeld 6.877 positieve tests afgenomen. Tijdens de piek enkele weken geleden ging het nog om meer dan 16.000. Dit is uiteraard het gevolg van de gewijzigde teststrategie waarbij enkel mensen die symptomen van het virus vertonen getest worden. Daardoor kunnen we de cijfers eigenlijk niet vergelijken met die van de oude teststrategie. Er worden op dit moment 35.830 testen afgenomen per dag. Tijdens de piek ging het nog om meer dan 67.000.

Wat wel interessant is, is de dalende positiviteitsratio in ons land. Dat is het percentage van de afgenomen coronatests dat positief terugkeert. Op dit moment ligt de positiviteitsratio op gemiddeld 23,24 procent. Dit is opnieuw lager dan gisteren (23,69 procent).

Kinderen zijn ook vatbaar voor coronavirus

Uit een onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met Sciensano blijkt dat kinderen wel degelijk vatbaar zijn voor een besmetting met het coronavirus, maar dat ze er amper of niet ziek van worden. Het is nog niet duidelijk hoe besmettelijk ze zijn wanneer ze drager zijn van het virus.

Voor het onderzoek werden kinderen getest in de Limburgse gemeenten Alken en Pelt. Alken werd tijdens de eerste golf zwaar getroffen, Pelt telde maar een klein aantal besmettingen. Uit het onderzoek blijkt nu dat er in Alken meer kinderen antistoffen bevatten, wat betekent dat ze, zonder dat ze het wisten, besmet raakten met het virus.

Meer
Lees meer...