Coronacijfers blijven dalen in ons land

De dalende trend in de coronacijfers in ons land zet zich ook vandaag verder. Door een storing bij Sciensano zijn er wel geen nieuwe cijfers te vinden op het dashboard van het gezondheidsinstituut, waardoor we enkel nieuwe cijfers krijgen in de app Coronalert.

In de app Coronalert kan je naast je persoonlijke risiconiveau ook de algemene cijfers rond het coronavirus terugvinden. Daardoor zijn er vandaag toch enkele nieuwe cijferes beschikbaar.

Aantal ziekenhuisopnames daalt naar 304

In de week van 16 tot 22 november werden er dagelijks gemiddeld 304 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Het gaat daarbij om een daling met 34 procent vergeleken bij dezelfde periode een week eerder.

Daarnaast is er ook een daling in het aantal overlijdens door het coronavirus in ons land. Dat cijfer lag in de week van 16 tot 22 november op gemiddeld 156 per dag, wat een daling met 16 procent betekent vergeleken bij dezelfde periode een week eerder. Dat cijfer lag zo’n twee weken geleden nog boven de 200 per dag.

Gemiddeld 3.082 besmettingen per dag

In diezelfde periode werden er elke dag ook gemiddeld 3.082 besmettingen gemeld. Dat cijfer ligt 35 procent lager dan een week eerder. Het is belangrijk om te vermelden dat het hierbij gaat om de periode tot en met zondag 22 november. Het gaat hier dus om cijfers van voor de teststrategie werd aangepast.

Tot en met 22 november mochten namelijk enkel personen die symptomen van het coronavirus vertoonden zich laten testen. Wie een hoogrisicocontact had, moest tien dagen in quarantaine en werd niet getest. Daardoor werden er dagelijks heel wat minder tests afgenomen dan in oktober, waardoor natuurlijk ook het aantal positieve tests in ons land daalde. Maar sinds maandag 23 november kunnen dus ook mensen zonder symptomen zich opnieuw laten testen, waardoor we een stijging kunnen verwachten in het aantal besmettingen per dag.

Overlegcomité

Morgen, op vrijdag 27 november, komt het Overlegcomité in ons land opnieuw samen. Daarbij zal het gaan om de maatregelen na 13 december. De huidige maatregelen in ons land zijn geldig tot en met zondag 13 december.

Een belangrijk punt op de agenda wordt uiteraard de regeling omtrent de feestdagen. Verschillende van onze buurlanden beslisten al over hun strategie over de kerstperiode. In Frankrijk wordt zo de avondklok afgeschaft op 24 december en 31 december en zijn er geen echte maatregelen omtrent het aantal genodigden. Er wordt daarbij wel aangewezen om “niet met te veel mensen aan tafel te zitten”. In Duitsland mag je de feestdagen met maximum 10 personen vieren. Het Verenigd Koninkrijk telt in gezinnen, waarbij je twee gezinnen mag uitnodigen voor kerst bovenop de leden van je eigen gezin.

Meer
Lees meer...